Z filmu Speed Racer | foto: Warner Bros.

Po Matrixu představili Wachowští velkou jízdu

  • 5
Speed Racer. Tak se jmenuje film i jeho hrdina, automobilový závodník, na nějž čekají zástupy fanoušků Matrixu. Vzešel totiž ze stejné dílny.

Za volantem je doma, soutěživost nosí v genech, strach nezná. "Závodění pro mě není jen sport, ale způsob života," prohlašuje Speed Racer, který právě hodlá vjet do kin světa včetně českých "nevídanou rychlostí".

Slibuje to trojice, jíž se dá věřit. Už přivedla na svět jiný hit, přelomovou trilogii Matrix: producent Joel Silver a píšící režiséři, bratři Larry Wachowski a Andy Wachowski.

Zkouška ohněm
Speed Racer, jenž původně vzešel z animovaného seriálu, umí se svým vozem Mach 5 vyvádět kousky, jaké dokázal jen jediný člověk na světě, jeho zesnulý bratr a velký vzor Rex Racer.

Aby naplnil Rexův odkaz, dostane se Speed do hrozivé situace. Když odmítne nabídku společnosti Royalton, zjistí, že ztratil šanci a získal nepřátele, neboť výsledky závodů určuje předem pár ziskuchtivých magnátů.

Chce-li vyhrát, musí porazit Royalton; proto se spojí s bývalým sokem, tajemným Racerem X, aby společně vrátili čestnou hru na trať, na níž Speedův bratr zahynul. Celostátní rallye, v níž se bojuje na život a na smrt, se jmenuje Zkouška ohněm.

Trailer k filmu Speed Racer

Nejprve byl osloven Alfonso Cuarón, aby film režíroval s Johnnym Deppem v hlavní roli. Pak projekt převzalo "duo Wachovski", jež do role Racera X pozvalo hrdinu svého Matrixu - jenže Keanu Reeves odmítl.

Naopak hlavní ženskou postavu Trixie prý přeobsadili sami režiséři, neboť původně vybraná Rose McGowanová jim ve svých čtyřiatřiceti připadala "příliš stará".

Nakonec tedy Speeda hraje Emile Hirsch, který je v Česku právě k vidění v Útěku do divočiny, jeho partnerku Trixie představuje Christina Ricci a záhadného jezdce X ztvárnil Matthew Fox čili populární doktor Jack ze seriálu Ztraceni. Susan Sarandonová a John Goodman se sešli v rolích rodičů, další herci se přidali také z Japonska či Německa.

Barvy a triky
Proč právě odtud? Důvody jsou nasnadě. Původní klasický seriál totiž přivedl na svět průkopník japonského stylu animace Tacuo Jošida, a to už roku 1967 v televizním pořadu Mach Go Go. Jeho americká verze v angličtině přišla na svět jen o šest měsíců později a během čtyřiceti let se dočkala dalších podob včetně počítačové hry.

Nyní se japonský komiksový rek vrací v hraném filmu, který se točil v Německu, jmenovitě ve studiích v Babelsbergu, vesměs na zeleném pozadí umožňujícím dodatečné triky.

"Stalo se, že nás tam bylo najednou dvanáct. A řeknu vám, že je to zvláštní pocit: tolik herců v jedné místnosti bez jediného slova," vzpomíná Fox. "Ale není to sci-fi jako Matrix," ujišťuje Hirsch. "Speed Racer je mnohem magičtější, pohrává si více s barvami než s temnotou."

Slavnostní premiéru si film odbude dnešní noci při zakončení newyorského festivalu Tribeca, nicméně první diváci, kteří se dostali na pracovní projekce, už své dojmy sdělují dál.

Podle nich se značka Wachowski + Wachowski ještě zdokonalila v osobitém obrazovém stylu, proměnlivé barvy a triky prý občas berou dech, nicméně "základ překvapivě tvoří příběh o rodině a lásce", jemuž herecky kralují představitelé rodičů. Zároveň však pár fanoušků poctivě uznává, že mohli film nadhodnotit jako nadšení vyznavači původního kultu a rychlé jízdy.