Po Bondovi opouští Anglii také Potter

  • 2
Dva národní poklady britské kinematografie, James Bond a Harry Potter, opouštějí domácí půdu. Kvůli penězům. Poté, co byla ohlášena změna dosavadních podmínek pro filmaře, jež mají v budoucnu ponechat výhody pouze malým projektům, velké produkce se stěhují do zemí, kde je natáčení vyjde levněji.

První ránu staré dobré Anglii zasadila zpráva, že příští dobrodružství agenta 007, tradičního hrdiny ve službách britské královny, vznikne mimo domácí půdu.

Producenti chystané bondovky s názvem Casino Royale nedávno potvrdili, že uvažují o Bulharsku a Rumunsku.

Nyní se rýsuje další pohroma. David Heyman, producent snímků o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, prohlásil v rozhovoru pro list Screen Daily, že se i další pokračování Potterových příhod může točit mimo Velkou Británii.

"Využíváme všech možností, abychom našli to nejlepší místo na světě," uvedl.

Již na jaře se objevily zprávy, že hlavní scény pátého filmového Harryho Pottera s podtitulem Fénixův řád by mohly vzniknout v některé zemi východní Evropy, Česko nevyjímaje. Společnost Warner Bros. tehdy vyslovila "zděšení" nad možností, že by se snímek netočil ve Skotsku, kde našel své stálé scenérie, nicméně připustila, že pořád je lepší "ušetřit peníze kdekoliv jinde".

Pro konečné rozhodnutí už mnoho času nezbývá: film Fénixův řád plánuje začátek natáčení na leden 2006.

Poté, co se o jeho režii ucházela třeba indická režisérka Mira Nairová, volba padla na režiséra se zkušeností zejména televizní, Davida Yatese. Do herecké sestavy by mohla přibýt modelka Elizabeth Hurleyová v roli čarodějnice.

Čtvrtý film – Ohnivý pohár – se dokončuje a světovou premiéru chystá na 18. listopad, kdy vstoupí do běžných sálů i velkoformátových kin sítě IMAX. Zároveň vyjde stejnojmenná počítačová hra.

Obal DVD a VHS s filmem Harry Potter a vězen z Azkabanu