Pán prstenů opět vítězí

Ze sedmnácti zemí světa hlásily agentury stejný obrázek. Fanoušci oblečení v úborech elfů a hobitů brali o půlnoci útokem kina, kam vstoupila premiéra Návratu krále - závěrečné části trilogie Pán prstenů. Česko se dočká 15. ledna.

V New Yorku šly vstupenky na dračku, prodávaly se i tři během jediné vteřiny. Přitom na severoamerický trh, tedy na Spojené státy a Kanadu, připadlo přes sedm tisíc kopií filmu promítaných ve 3700 kinech.

Téměř polovina z nich začala už půlnocí a stovky kinosálů hrály takzvaný maraton - všechny tři části Pána prstenů najednou.

Současně s Amerikou startoval Návrat krále v dalších šestnácti zemích, do února jich bude pětatřicet.

Podle odhadů by měl vydělat jen v severoamerických pokladnách za první den 25 až 30 milionů dolarů, možná prý dokonce pokoří dosavadní rekord středečních zámořských premiér, který drží Hvězdné války - Epizoda 1 s 28,5 milionu dolarů. Druhé místo zatím drží předchozí část Pána prstenů - Dvě věže. Jiné typy rekordů se v Americe vážou k víkendovým premiérám.

Prvé dva filmy série, Společenstvo prstenu a Dvě věže, utržily ve světě 1,8 miliardy dolarů, o osud „trojky“ tedy nemá nikdo strach, i když optimismus mírně brzdily obavy z vyšších cen lístků a z přílišné délky snímku - tři hodiny dvacet minut. Nicméně diváci si vstupenky houfně objednávali v předprodejích, v Americe zejména telefonem nebo internetem.

„Délka filmu rozhodně nikomu nevadila,“ potvrdil šéf českého zastoupení Warner Bros., Ladislav Šťastný, který se účastnil slavnostní evropské premiéry filmu v Berlíně.

„Atmosféra byla jako na fotbale, dva a půl tisíce pozvaných hostů, dlouhý špalír kolem červeného koberce, všechny herecké hvězdy s výjimkou Elijaha Wooda a Orlanda Blooma, čehož německé fanynky želely. Oficiality začaly v půl šesté večer, z kina jsem vyšel po půlnoci - ale film sám to všechno vynahradil,“ tvrdí Šťastný. Povšiml si v sále plačících diváků - a na první pracovní pražské projekci prý včera neutajili slzy ani někteří novináři.

Šťastný doufá, že poměrně krátký odstup mezi německou a českou premiérou zamezí přílišnému rozšíření pirátských nahrávek. Kromě toho tvrdí, že český fanoušek ságy vyžaduje kvalitu a pospolitý prožitek v sále kina. Do německých kin vpadlo 1300 nahrávek a také Česko se dočká místního rekordu v počtu kopií, které se právě začínají vyrábět.

Předprodej právě dnes začíná - a jaká bude návštěvnost? „Na rozdíl od jiných trilogií očekávám u trojky Pána prstenů ještě lepší výsledky než u dvojky,“ troufá si říci Šťastný. A nemusí být daleko od pravdy: právě oba dosavadní díly Pána prstenů drží tuzemské divácké rekordy za premiérový víkend. Návrat krále navíc už dostal ceny od Amerického filmového institutu a newyorských kritiků.

Jedenáct nominací na Oscara získalo třetí pokračování trilogie Pán prstenů: Návrat krále. Jeho největším soupeřem o zlatou sošku bude historický velkofilm Master and Commander: Odvrácená strana světa.

,