NASA kritizuje Hollywood

Snad vůbec poprvé v dějinách vzájemné spolupráce mezi Hollywoodem a americkou kosmickou agenturou NASA došlo k tomu, že vesmírní odborníci velmi nahlas kritizují filmařské dílo. Řeč je o nejnovějším hollywoodském vědeckofantastickém trháku Red Planet, který vyprodukovalo studio Warner Bros. Vzájemné vraždění a vymyšlená monstra protentokrát nepřipadaly vědcům z NASA příliš pravdivé.
Vědci z NASA nejprve odmítli spolupráci s filmaři při přípravě snímku a teď jej navíc otevřeně napadají. Což je věru obrat, neboť NASA celé desítky let umožňovala filmařům bezplatný přístup do vlastních archivů a tvůrcům zprostředkovávala osobní přístup k astronautům a vědcům. Experti také filmařům radili a obvykle různě dohlíželi na natáčení vesmírných sci-fi filmů a televizních seriálů.

Oficiální stránky filmu Red Planet najdete ZDE.
Barvu a krajinu planety Marsu, která je - jak již název napovídá - dějištěm snímku Red Planet, experti hodnotí kladně; poukazují však na to, že filmoví astronauti a řídící centrum v Houstonu by měli znát skutečné atmosférické podmínky na Marsu, aby chůze po této planetě nevypadala jako na Zemi. Menší přitažlivost měla být znázorněna častějšími odskoky. Použití slunečních erupcí jako dramatického dějového prvku je podle odborníků absurdní, neboť řídící středisko pro meziplanetární lety dnes dokáže před podobným nebezpečím vesmírnou loď varovat s několikadenním předstihem. A ani komická vložka mužů čurajících na Mars nenašla u vědců-kritiků pochopení, protože moč obsahuje 97 procent vody, a proto by ji při opravdovém dobývání planety bylo potřeba recyklovat jako vzácnou tekutinu.

Nastalý chlad ve vztahu Hollywood - NASA je pozoruhodný i proto, že tito giganti se vzájemně potřebují; ostatně američtí novináři s nadsázkou říkají, že ve vesmíru jsou jen dvě sluneční soustavy: Hollywood a NASA.

NASA jako kterákoliv celonárodní americká agentura závisející na podpoře veřejnosti rozhodně nepohrdá popularitou, již dokáže vyvolat stříbrné plátno či televizní obrazovka. Ať jde kupříkladu o vesmírné výpravy. Dvojnásob to platí poté, co vloni s ohromným zájmem očekávaný projekt Polar Lander zkolaboval, když výzkumná sonda vyslaná na Mars odmítla komunikovat s řídícím centrem. Letos v srpnu NASA oznámila další pokus o výzkum Rudé planety - dva totožní terénní roboti mají přistát na Marsu v roce 2004 v rozmezí jednoho dne.

Co je tedy příčinou nynější zdrženlivosti ze strany NASA? Možná právě úroveň vědeckofantastických filmů, v nichž se astronauti stále častěji vzájemně vybíjejí a digitální technologie vedou filmaře k až nemístné svévoli při evokaci prostředí.

Současným hollywoodským filmům Mise na Mars či zmíněné Red Planet také chybí patos a lidsky zajímavý příběh, skutečné drama, které by dokázalo uspokojit jak řadového diváka, tak vědce. Tohle dokázal legendární Kubrickův film 2001: Vesmírná Odyssea. Dodnes je považován za nejlepší dílo tohoto žánru.

Plakát filmu Red Planet.