Depp ozdobil i závěr Varů. Cenu diváků má Zátopek, vyhrálo srbské drama

  • 145
Pole barevných deštníků vyprovodilo Johnnyho Deppa do hotelu Thermal na slavnostní zakončení 55. karlovarského festivalu. Jednu z prvních cen získal film Zátopek, který vyhrál hlasování diváků. Zvítězila srbská uprchlická romance Strahinja, bodovala i za mužský herecký výkon a kameru. Čestné ceny převzali Jan Svěrák a Ethan Hawke.

Festivalu kralovala srbská road movie o lásce z uprchlického tábora Strahinja. Vedle hlavní ceny, herce a kamery si odnesla i dvě ceny nestatutárních porot festivalu.

Za Česko bodoval dokument Eriky Hníkové Každá minuta života, který získal zvláštní cenu poroty. Vypráví o plánovité výchově malého šampiona. Za režii má cenu Dietrich Brüggemann za německý film Ne! Z herců vyhrál Ibrahim Koma za film Strahinja, kde se vypraví za svou zmizelou láskou do Maďarska. Éléonore Loiselle získala cenu za roli v kanadském filmu Boje. Ztvárnila zde dívku, jež přijme tvrdý dril armády.

Zvláštní uznání si odnesla jednak chorvatská Sborovna, jednak Vinette Robinson za britský film Bod varu. Hořká britská komedie vypráví o zákulisí restaurace, kam vtrhne hygienik. Sborovna zase popisuje mocenské hry ve škole.

Ethan Hawke a Jan Svěrák pózují s čestnými cenami (28. srpna 2021).

Sekci Na východ od západu ovládl snímek Rus, bodoval i domácí dokument Jednotka intenzivního života, který získal zvláštní uznání a jednu nestatutární cenu. Vypráví o paliativní péči.

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary dostal režisér Jan Svěrák. Z rukou Jiřího Bartošky převzal Křišťálový glóbus. Jeden už má z roku 1995, kdy ho zde získal za snímek Jízda. Letos ho v Karlových Varech znovu uváděl.

„Nevím, co jsem přinesl českému filmu, ale vím, co přinesl český film mně. Za tu hromadu vášně, radosti, dojetí vděčím svým kamarádům, k nimž počítám i svého tatínka,“ řekl dojatý Svěrák. Dodal, že je pro něj čest převzít cenu od moudrého a laskavého prezidenta, „jakého nemají všechny festivaly, ale ani některé země“.

Ocenění převzal i americký herec Ethan Hawke, který k Bartoškovi dotančil. „Snažím se žít současností,“ řekl Hawke už před ceremoniálem. „Když se moc zaobíráte minulostí, přináší to aroganci, protože zapomínáte na ty, kteří vám tehdy k úspěchu pomohli. A když se moc zabýváte budoucností, přináší to jen strach. V přítomnosti býváme nejvíce lidští.“

Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI získal film Zkouška. Drama zasazené do iráckého Kurdistánu zničeného válkou zkoumá v blízkovýchodní kinematografii opomíjené téma ženských práv.

Oceněné české snímky Zátopek a Každá minuta života jsou už k vidění v kinech.

,