Matrix Reloaded zatím začal slibně

  • 13
Vyprodaná půlnoční představení, zástupy u pokladen, vášnivé debaty v hloučcích i na internetu. Matrix Reloaded, druhý díl slavné americké sci-fi o souboji podrobeného lidstva s vládnoucími stroji, odstartoval slibně i v Česku.

„Ukázalo se, že Matrix se stal opravdu fenoménem. Hodně se o něm mluví, předprodeje vypadají velice slušně. Ale teprve víkend poví, jestli padne i rekord. Zatím mohu jen hádat, že se Matrix Reloaded zařadí někam mezi tři filmy s nejúspěšnějším víkendovým zahájením na zdejším trhu,“ říká Zdeněk Sedláček z distribuční firmy Warner Bros.

Warnerům patří i dosavadní rekordmani. Žebříček nejvyšší české návštěvnosti za premiérový víkend stále vede druhá část Pána prstenů: Dvě věže téměř s 139 tisíci diváky a tržbami přes 16 milionů korun. Následuje úvod tolkienovské řady Pán prstenů: Společenstvo prstenu se 118 tisíci lidí.

Třetí a čtvrté místo patří příběhům Harryho Pottera: úvodní Kámen mudrců měl o startovním víkendu přes 93 tisíce diváků a tržby skoro deset milionů korun, na následující Tajemnou komnatu se vydalo asi o tisíc lidé méně.

Recenzi filmu najdete ZDE.

„Nasazení těchto snímků je srovnatelné s titulem Matrix Reloaded, který hrajeme v pětatřiceti kopiích. Rozhodne tedy skutečnost, který kult je u nás silnější,“ míní Sedláček.

Jen na předpremiéry do dvou multikin Village přišlo za prvý den osm tisíc nedočkavců a ke včerejšku činil předprodej pět tisíc lístků. Za celý víkend si tu slibují až dvacet tisíc lidí.

První Matrix si získával věhlas pomaleji. V celosvětovém žebříčku nejvyšších tržeb je na 32. místě, za Čelistmi a před Gladiátorem. Stal se však hitem nových médií. Jako první v Česku získal Matrix platinové DVD za prodej více než dvaceti tisíc nosičů DVD. Nyní u nás vede DVD Pán prstenů: Společenství prstenu s více než 36 tisíci kusy, následuje dvoudiskový Harry Potter a Kámen mudrců. Nejprodávanější český titul Tmavomodrý svět má zlaté DVD za deset tisíc kusů.

Fotografie z filmu Matrix Reloaded.