Zvonivý smích, skromnost, krásný obličej, žádné skandály. Před kamerou téměř vždy kladná hrdinka, ale rozhodně žádná puťka. To všechno se mi na první dobrou vybaví, když se řekne MARTA VANČUROVÁ (75). Herecká legenda, která se za legendu sice nepovažuje, ale určitě jí je. Kdo by neznal nesmělou prodavačku z Jáchyme, hoď ho do stroje!, do níž se zamiluje Luděk Sobota. Nebo smrtí dítěte zlomenou, a přesto statečnou maminku ze Dne pro mou lásku. Kvůli stále mladistvému zjevu a nesmrtelným postavám z televizních hitů, které pořád běží na obrazovce, se ani nechce věřit, že je čtyřnásobnou babičkou a právě slaví 75. narozeniny. | foto: Hatašová Lenka

Věděla jsem, že dokud hraju, žiju. Marta Vančurová o nemoci i zprávách z minulosti

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zvonivý smích, skromnost, krásný obličej, žádné skandály. Před kamerou téměř vždy kladná hrdinka, ale rozhodně žádná puťka. To všechno se mi na první dobrou vybaví, když se řekne Marta Vančurová. Kvůli stále mladistvému zjevu a nesmrtelným postavám z televizních hitů, které pořád běží na obrazovce, se ani nechce věřit, že je čtyřnásobnou babičkou a nedávno oslavila 75. narozeniny.

Zkusíte si tipnout, který váš film mám nejraději?
Většinou se mě novináři hned ptají na film Jáchyme, hoď ho stroje! A mě to štve.

To vás potěším, protože mým favoritem je film Den pro mou lásku. Maminku, jíž zemřela holčička, jste zahrála tak přesvědčivě, že jsem u toho jako dítě plakala. Jak jste prožívala tu roli vy?
Představa, že vám zemře dítě, je strašná. Některé věci jsem na place prožila úplně poprvé, třeba porod. Ten jsem ještě neměla za sebou, syn se mi narodil až později. Režisér Juraj Herz mě vzal do porodnice, abych se podívala, jak to vypadá, když mají maminky bolesti. Ale pro mě byly mnohem těžší dvě scény, v nichž jsem musela být nahá. A stejně jsem to schytala, když mi do divadla přišel dopis. Stálo v něm: „Vážená soudružko, naše brigáda socialistické práce se shodla na tom, že jste kurva.“

Pan Menšík by mě nepodrazil. Byl to nesmírně hodný člověk. A ty jeho historky! Úplně s nimi dokázal rozbít zkoušky, všichni řvali smíchy.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma