Od Titaniku k Máji. Připomeňte si desítku slavných romancí

  • 4
V kinech prvomájovou romantiku zachraňuje jediná žánrová novinka Láska na druhý pohled, v televizi letité Léto s kovbojem. Svátek zamilovaných, jenž kdysi patřil pracujícím a nyní protestujícím, má přitom zásobu romantických filmů, i když se vyloučí komedie. Připomeňte si desítku nejoblíbenějších.

Jih proti Severu (1939)

Olivia de Havillandová a Vivien Leighová ve filmu Jih proti Severu (1939)

Marná sláva, na hollywoodskou klasiku o lásce a válce dodnes nikdo nestačí. Při započtení inflace vede stále historický žebříček tržeb - pro dokreslení, nynější komiksový hit Avangers: Endgame je v téže statistice až na 193. místě. Zkrátka když Clark Gable tančí s Vivien Leighovou, nemůže to nezabrat.

Titanic (1997)

Z filmu Titanic

Love story, kterou spolu s parníkem poslal ke dnu ledovec, se sice považuje za ukázkový kýč, nicméně katastrofické výjevy právem vynesly režisérovi Jamesu Cameronovi uznání. A okamžik, kdy Leonardo DiCaprio s Kate Winsletovou stojí na přídi, od té doby citovalo nespočet děl - i milenci na kole v Lásce na druhý pohled.

Casablanca (1942)

Z filmu Casablanca

„Ze všech barů ve všech městech na celé planetě si přijde zrovna do toho mého,“ pronáší Humphrey Bogart slavnou větu, když kráska v podání Ingrid Bergmanové vstoupí znovu do jeho života; nyní však s manželem prchajícím před nacisty. Souboj Marseillaisy s písní Die Wacht Am Rhein komparz válečných uprchlíků proplakal.

Doktor Živago (1965)

Z filmu Doktor Živago

Za první světové války, bolševického puče a ruského občanského konfliktu se odehrává milostný příběh idealistického lékaře a manželky revolucionáře. Ani Omar Sharif a Julie Christie v hlavních rolích však nedosáhli takové proslulosti jako hudební motiv snímku, za který Maurice Jarre dostal Oscara.

Světla velkoměsta (1931)

Z filmu Světla velkoměsta

Němý, černobílý, přesto stále podmanivý zůstává klasický snímek Charlieho Chaplina, v němž se komikův dojemný tulák zamiluje do slepé květinářky. Díky opilému milionáři pro ni sice získá peníze na operaci, ale musí dokazovat, že je neukradl, a navíc zjistit, jak daleká cesta vede od vděčnosti k lásce.

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004)

Jim Carrey a Kate Winsletová ve filmu Věčný svit neposkvrněné mysli (2004)

V kultovní romanci komik Jim Carrey představuje netypickou roli - nesmělého samotáře, jehož smutnou existenci prozáří výstřední dívka v podání Kate Winsletové. Jenže když si milovnice trhlých výstřelků a barevných vlasů dá vymazat paměť, aby začala jinou kapitolu, zoufalý milenec se odhodlá ke stejnému experimentu.

Amélie z Montmartru (2001)

Z filmu Amélie z Montmartru

Poetický portrét pařížské číšnice, jejíž rolí se proslavila Audrey Tatou, vyhrál karlovarský festival, získal pět nominací na Oscara a zrodil turistickou atrakci: celé výpravy fanoušků putují čtvrtí Montmartre po místech natáčení. Hravý motiv cestujícího trpaslíka se dokonce později objevil v reklamě.

Forrest Gump (1994)

Haley Joel Osment a Tom Hanks ve filmu Forrest Gump (1994)

Pětadvacet let se drží v popředí anket o nejlepší i nejoblíbenější film všech dob, přestože hrdina ztvárněný Tomem Hanksem je trpěný prosťáček a Robin Wrightová coby jeho celoživotní láska také nevede život princezny. Lavička, na níž Hanksova postava vypráví svůj osud, se prodala v dražbě za pětadvacet tisíc dolarů.

Romeo a Julie (1968)

Z filmu Romeo a Julie (1968)

Shakespearův nesmrtelný příběh má spoustu podob a variací, od moderní u benzinové pumpy po animovanou, nicméně nejčistší tvar mu vtiskl Franco Zeffirelli. Do rolí veronských milenců obsadil v souladu s předlohou mladičké, skoro dětské představitele, kteří spolu při natáčení navíc opravdu prožili svou první lásku.

Máj (2008)

Z filmu Máj

Se zahraničními legendami se domácí pokus sice nedá srovnávat, nicméně ze tří důvodů si připomenutí zaslouží. Jednak jde o vzácný přepis předlohy K. H. Máchy - kromě něj existují jen němí Cikáni a amatérská Márinka, jednak tu herecky debutoval pozdější politik Matěj Stropnický. A titulní píseň Support Lesbiens se pořád hraje.