Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když zastavíš, vyletíte do povětří. Liam Neeson si zkusil Jízdu smrti

  12:20
Žertuje, že dříve se role akčních hrdinů psaly pro mladé herce, kdežto nyní sám dostává scénáře, kde má hlavní aktér přes šedesát let. Právě tak se Liam Neeson ocitl v novince kin Jízda smrti.
Z plakátu filmu Jízda smrti

Z plakátu filmu Jízda smrti | foto: Bontonfilm

Přesněji vzato, Liamu Neesonovi bylo v červnu už jednasedmdesát let, ale na odpočinek se viditelně nechystá. Souběžně s premiérou Jízdy smrti dokončuje ještě tři snímky a další čtyři má před sebou, včetně oživení parodické série Bláznivá střela, v níž má ztvárnit Franka Drebina juniora, syna původního hrdiny v podání Leslieho Nielsena.

Ovšem ani Jízda smrti, v originále Retribution čili odplata, nepředstavuje vyložený originál. Vznikla jako v pořadí třetí remake španělského filmu z roku 2015 El desconocido (neznámý), na který po třech letech navázalo německé Nevystupuj! a za další tři roky verze jihokorejská.

Zápletka však i v první anglické podobě zůstává stejná. Bankéř, kterému na rodinu obvykle nezbývá čas, veze výjimečně své děti do školy, když mu záhadný hlas v telefonu oznámí, že má auto plné výbušnin a že nikdo nesmí vystoupit, jinak vůz exploduje. Jako výstraha poslouží několik výbuchů aut s nevinnými lidmi.

Načež následuje vyhrocená jízda o závod s časem připomínající Nebezpečnou rychlost, kdy řidič musí plnit zadávané úkoly, současně pátrat, kdo a proč jej terorizuje, a nadto držet nohu na plynu, protože za chvíli už má v patách i policii.

Z filmu Jízda smrti

V souvislosti s Jízdou smrti se často zmiňuje jiný Neesonův akční titul, třídílná série 96 hodin. Jenže v ní měl hrdina chránící svou rodinu v čele s dospívající dcerou za sebou průpravu někdejšího špičkového špiona, kdežto tentokrát o život bojuje civilista bez výcviku.

Jedním z producentů nového filmu je Jaume Collet-Serra, který s Liamem Neesonem coby režisér natočil filmy Non-Stop nebo Cizinec ve vlaku. Po sólové akci v letadle a ve vlaku ho i tentokrát udržel ve stísněném a uzavřeném prostředí, které nesmí opustit.

„Pro Liama je to role ušitá na míru, využívá všeho, v čem je tak skvělý. Přesto máme i změnu. Jeho hrdina tentokrát není expolicista ani bývalý agent a nemá vůbec žádné zvláštní schopnosti či zkušenosti. Výjimečně hraje úplně obyčejného chlapíka - a dělá to výtečně,“ míní Jaume Collet-Serra.

Na postu režiséra do projektu vstoupil Nimród Antal, který studoval v zemi svých předků, v Maďarsku, než se vrátil do rodného Los Angeles. Pozornost vzbudil filmy Revizoři, Motel smrti a Predátoři nebo několika epizodami kultovního seriálu Stranger Things.

Evropa je v Jízdě smrti přítomná rovněž v obraze, Neesonův americký bankéř totiž svou kariéru momentálně rozvíjí v Berlíně, kde se také natáčelo. Navíc Německo s Francií a Španělskem patří ke koproducentům snímku, jehož původní scénář přepsal Christopher Salmanpour, jeden z tvůrců seriálu FBI: Nejhledanější.

Nejatraktivnější položkou adrenalinové podívané, která se vešla do klasické devadesátiminutové metráže, nicméně zůstává Neeson, nositel oscarové nominace za Schindlerův seznam, přitažlivý miláček žen a herec populární zejména díky Star Wars nebo Lásce nebeské. Přitom s úsměvem tvrdí: „Nikdy jsem si o sobě nemyslel, že jsem hezký – strašlivě atraktivní, to ano, ale určitě ne hezký.“

Také prý už není svou profesí tak posedlý. „V minulosti, kdy jsem herectvím posedlý byl, mi to v tvůrčím procesu překáželo, hraničilo to s podivným druhem šílenství. Ale naštěstí už jsem naučil, že na konci dne svou postavu pověsím na věšák a když ráno odcházím do práce, znovu si ji vyzvednu. Jen na tom vývoji člověk musí pracovat,“ přiznává Neeson.

Jisté vyrovnanosti dosáhl i po tragické smrti své manželky; herečka Natasha Richardsonová se osudově zranila na lyžích. „Trvá poměrně dlouho, než se rozčilím. Samozřejmě každý den je to jinak, někdy si ráno u zrcadla říkám, že vypadám docela dobře, jindy si naopak pomyslím - Proboha, co dělám ve filmech? Chci se vrátit do Irska a zase řídit vysokozdvižný vozík,“ vzpomíná na své začátky.

Nyní už Neesonova filmografie obnáší bezmála sto padesát rolí, při jejichž výběru se řídí vždy textem. „Scénář je pro mne naprosto zásadní, i u akčních filmů. Vážím si autorů bez ohledu bez ohledu na žánr a pokud je látka dobře napsaná, pokaždé mě zajímá. Stačí se podívat na film 96 hodin, o kterém jsem si původně myslel, že půjde mimo kina rovnou na video,“ přiznává upřímně, že tehdy chtěl hlavně strávit tři měsíce v Paříži a vychutnat si fyzickou akci.

„Úspěch 96 hodin mě pak zaskočil, byl jsem malinko v rozpacích, ale vzápětí mi lidé začali posílat další a další akční scénáře,“ shrnul Liam Neeson své patnáctileté období, které nyní vrcholí právě Jízdou smrti.

Autor:
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

Ta nevíra v sebe sama je překvapivě pořád silná, přiznává Ivan Trojan

28. dubna 2024

Premium Bude mi šedesát, síly ubývají, kariéra byla dlouhá, náročná a vyčerpávající. Takže přemýšlím, co...

Bobby z Dallasu vstal z mrtvých jako ve Star Treku, říká herec Patrick Duffy

28. dubna 2024

Premium Můžeme si klást otázku, co má vlastně americký herec Patrick Duffy, kterého známe jako Bobbyho...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...