Česká televize na podzim uvede krimi Sever s Mádlem i show o fake news

  • 128
Česká televize ve čtvrtek odhalila hlavní pilíře podzimní programové nabídky. Patří mezi ně seriál Roberta Sedláčka Sever v hlavní roli s Jiřím Mádlem a Štěpánem Benonim. Na obrazovky se taktéž vrátí taneční soutěž Stardance a nově přibude zábavní show To se ví, která bude reagovat na falešné zprávy z veřejného prostoru.

Šestidílná minisérie Sever sleduje policisty Mádla a Benoniho, jak řeší běžné kriminální případy a přitom „bojují s institucí, se kterou uzavřeli zaměstnanecký poměr“ uvádí ČT.

„V případě seriálu Sever tvoří detektivka spíše kostru. To hlavní je psychologicky pojatý příběh muže, který se rozhodl být dobrým policistou. A narazil. Atraktivní prostředí policie slouží většinou jen jako pozadí pro vyšetřování zločinu. U nás je hlavním hracím polem,“ říká kreativní producent Jan Lekeš.

Druhým původním seriálem, který ČT na podzim nasadí, bude mezinárodní projekt Princip slasti s Karlem Rodenem v hlavní roli. Režíroval jej polský tvůrce Dariusz Jabłoński a točí se kolem vyšetřování případu lidských ostatků, které se našly mimo Česko také ve Varšavě a Oděse.

Žánr psychologického dramatu divákům nabídne filmový cyklus Jak si nepodělat život, který se zabývá těmi momenty ze života, jenž by člověk nejraději zapomněl. „Dva z filmů mají zdánlivě spíše ženské téma, tak jsem si je vybrala k režii sama,“ říká vedoucí projektu a režisérka Tereza Kopáčová.

Ve filmu Můj bezvadnej život scenáristka Alice Nellis použila motiv přímo ze života Kopáčové. Hlavní roli ztvárnila Tereza Brodská. Snímek Až budou krávy lítat zase sleduje osud mladé plnoštíhlé učitelky, která propadne burlesce.

Režisér Vít Karas se ujal první části cyklu, dramatu s Ondřejem Vetchým Beze stopy o svérázném hrdinovi, který žije sám relativně v poklidu v lesích, dokud mu do cesty nevstoupí dítě a dva lidé, jimž je nutno pomoct. Cyklus uzavře komorní příběh scenáristy Tomáše Pavlíčka v režii Jana Hřebejka o skupince obyvatel pražských Nuslí, jejichž život se promění příchodem mimopražské Lenky. Hlavní role ve filmu ztvárnil Miroslav Krobot a Eliška Křenková. Ta se objeví i v seriálu Sever v roli Mádlovy partnerky.

Ze zábavní tvorby letos Česká televize přichází s novým formátem show, ve které bude moderátor Tomáš Měcháček zkoušet přítomné soutěžící z rozpoznávání falešných zpráv, které se objevily v médiích. Stálými kapitány jednotlivých týmů bude Aleš Háma a Halina Pawlowská. „Pořad by měl v první řadě bavit, myslíme ale i na to, aby divákům rozšířil dovednosti v oblasti mediální gramotnosti,“ vysvětluje kreativní producentka Lucie Kapounová.

Součástí programu již tradičně budou také benefiční pořady. Od září do listopadu ČT odvysílá šest speciálů soutěže Kde domov můj?, koncerty pro Světlušku a pro obnovu svatovítských varhan. Nedílnou součástí podzimního programu je také mimořádné vydání pořadu StarDance, který letos oslaví desáté narozeniny, věnovaný Centru Paraple. To pomáhá lidem s poraněním míchy.