Vizuál závěrečné řady seriálu Koruna

Vizuál závěrečné řady seriálu Koruna | foto: Netflix

Nacista Harry. Seriál Koruna jde do finále, připomene ostudný incident

  • 4
Závěrečná sezona seriálu Koruna se uzavře ve dvou částech, které budou mít premiéru 16. listopadu a 14. prosince. Pokrývá události v letech 1997-2005, tedy zhruba období vlády premiéra Tonyho Blaira v podání Bertieho Carvela.

V první části si Elizabeth Debicky zopakuje svou roli princezny Diany po boku Dominica Westa v roli prince Charlese. Imelda Staunton pokračuje ve vládě jako královna Alžběta II. po boku Jonathana Pryce (princ Philip) a Lesley Manville (princezna Margaret). Vrací se také Salim Daw (Mohamed Al Fayed) a Khalid Abdalla (Dodi Fayed). V první části debutují Rufus Kampa (princ William) a Fflyn Edwards (princ Harry).

První čtyři epizody zachycují rozkvět vztahu mezi princeznou Dianou a Dodim předtím, než se vydali na osudnou cestu autem, která měla celosvětově známé zničující důsledky.

Závěrečná část seriálu se odehraje v šesti epizodách. Princ William se po smrti své matky začleňuje zpět do života na Etonu, zatímco monarchie se snaží unést tíhu veřejného mínění. Královna se dožívá svého zlatého jubilea, přemýšlí o budoucnosti monarchie, o sňatku Charlese a Camilly a o počátcích nové královské pohádky v podání Williama a Kate.

Šestá řada by se měla také věnovat nechvalně známému incidentu prince Harryho, který si v roce 2005 na maškarní večírek oblékl nacistickou uniformu s hákovým křížem, což se setkalo s bouřlivou nesouhlasnou reakcí společnosti a královská rodina byla nucena se za Harryho výstřelek omluvit.

„Je to jeden z nejostudnějších okamžiků Harryho života. Starší generace si vybaví fotku ’Harryho nacisty’ z deníku The Sun, ale pro mnoho mladších diváků bude tahle epizoda princova života novinkou,“ prohlásil zdroj webu thesun.co.uk.

Ve druhém díle se dospělých rolí prince Williama a prince Harryho ujmou Ed McVey a Luther Ford. K nim se připojí Meg Bellamy jako Kate Middletonová. Pro všechny tři herce to budou premiérové role.

Od uvedení na Netflixu v roce 2016 získal seriál Koruna řadu nominací a prestižních ocenění, včetně 15 nominací na cenu BAFTA, 10 nominací na Zlatý glóbus (včetně 4 vítězství), 69 nominací na cenu Emmy (z toho 21 vítězství za 4 sezony) a mnoho dalších.