Terry Gilliam

Terry Gilliam - Britský režisér Terry Gilliam na české premiéře svého filmu Kletba bratří Grimmů (9. listopadu 2005) | foto: ČTK

Kletba bratří Grimmů se vrátila

Potřetí se na pražské pěší zóně rozvinul červený koberec kvůli hostům zahraniční filmové premiéry – tentokrát pohádky pro dospělé Kletba bratří Grimmů.

Po Lize výjimečných, kterou provázel herec Sean Connery, a Oliveru Twistovi, jejž uvedl režisér Roman Polanski, se včera vrátil "na místo činu" i někdejší člen skupiny Monty Python Terry Gilliam.

Také on točil svůj snímek na zdejší půdě, a třebaže jej na rozdíl od svých předchůdců nepředstavil ve světové, nýbrž jen v české premiéře, na slavnostní podobě večera to nijak neubralo.

Chyběli sice hollywoodští představitelé titulních rolí Matt Damon a Heath Ledger, zato přišli domácí herci, kteří se ode dneška v kinech objeví po jejich boku. Tomáš Hanák v roli "vlčího muže" – nápadníka zakleté královny, předváděl bílý župan, který po natáčení dostal.

"Mou radost jen trochu zkalilo zjištění, že stejný župan získali všichni členové štábu," přiznal Hanák. "Mně župan nedali, jen mikinu a čapku," ukazoval  Miroslav Táborský, jehož postavu film nazývá "starý mlynář", ač mu režisér slíbil, že bude jen mlynářem.

"Bojím se taky, jestli jsme vůbec ve filmu zůstali," pochyboval před promítáním Táborský, který včera zároveň slavil 46. narozeniny, takže sklízel dary a blahopřání.
Obavy však byly zbytečné, čeští herci ze sestřihu nezmizeli.

A tradičně zábavný Gilliam, rozhodně zábavnější než Kletba bratří Grimmů, dokonce uvažoval, zda by nemohl natočit druhý díl – aby i Táborskému konečně dali župan a Hanák se mohl vrátit do vlčího kostýmu.

"Když mi seženete v Česku stejný rozpočet, natočím dvojku s potěšením a hned," prohlásil tvůrce snímků Král rybář, Dvanáct opic či Strach a hnus v Las Vegas, který jezdí do Česka často a rád.

Přijede i s dalším dílem Tideland, moderní variací Alenky v říši divů líčící kouzelný svět dcerky drogově závislých rodičů, která do zdejších kin vejde v březnu 2006? "Nevím, ale byla by to záminka k dalšímu návratu," radoval se Gilliam.

V Kletbě královna varuje, že pravda je horší než fikce, a režisér se k té větě hlásí. "Ano, realita bývá horší než snění, ale i když točíte filmy plné představivosti, musí se od pravdy odrazit, aby mohly vzlétnout."

Novinka Tideland, již dokončuje, prý pracuje s jiným typem fantazie – rozhodně levnějším. "Na rozdíl od grimmovského monstra, které jsem tlačil před sebou, je Tideland, film pro čtyři herce, snadný jako dokument o gorilách," smál se. Podle českého koproducenta Kletby Aleše Komárka ji Gilliam "vydupal" ze země silou vůle. A co vynesla Česku? Dvě stě pracovních míst a půl miliardy korun, jež tady štáb utratil.

,