Z filmu Svět podle Muchy

Z filmu Svět podle Muchy | foto: Punk Film

Od Muchy po Stouny. Ze sedmi novinek kin jsou hned tři dokumenty

  • 1
Zase žádná velká podívaná hollywoodského stylu, zato ctitelé dokumentů si z premiér týdne vyberou. Z hraných děl pak může rodinné výpravy zlákat italský Pinocchio a milovníky romancí francouzské Léto 85.

Romantické retro Léto 85 natočil  Francois Ozon a líčí v něm prázdninové setkání dvou mladíků, do jejichž bezstarostné jízdy pobřežím Normandie vtrhne anglická dívka a osudová tragédie. 

Ve slovinsko-českém projektu Oroslan  propojuje režisér Matjaž Ivanišin hrané a dokumentární prvky, aby prostřednictvím sdílených vzpomínek na zemřelého vesničana zachytil, jak se rodí legendy.

Koprodukční drama Parking  sleduje osudy mladého básníka, který se rozhodne opustit rodné Rumunsko a působit ve Španělsku. Zažije tam okouzlení místní kapelou a její kytaristkou. 

Italský Pinocchio se vyznačuje raritou. Hlavní roli ve známé pohádce totiž hraje Roberto Benigni již podruhé, ve stejnojmenném snímku se objevil už v roce 2002, tehdy dokonce ve vlastní režii.

Hudební portrét Ronnie Wood: Někdo tam nahoře mě má rád je věnován členovi legendární skupiny Rolling Stones. Také v něm vystupují Woodovi spoluhráči Mick Jagger či Keith Richards. 

Politická rekonstrukce Skutok sa stal mapuje slovenskou kauzu 90. let, vraždu podnikatele Róberta Remiáša a její výbušné pozadí naznačující souvislost s únosem prezidentova syna a tajnými službami.

Filmařsky vybroušeným tvarem se pyšní Svět podle Muchy, v němž režisér Roman Vávra z hraných pasáží, archivů i animace splétá osobnost světoznámého malíře Alfonse Muchy, ale i jeho syna Jiřího Muchy.