Kajínkův příběh ožije v kině

  • 3
Případ nájemného vraha Jiřího Kajínka inspiruje filmaře. Na motivy jeho kauzy vznikne i celovečerní film. Režisérem a zároveň scénáristou filmu s pracovním názvem Jiří Kajínek – Nájemný vrah nebo český Monte Christo je Jiří Svoboda. V kinech se objeví v roce 2007.

Začátek natáčení se plánuje na podzim roku 2006.

„Po různých spekulacích v tisku, kdo by tento film mohl dělat, jsem si řekl, že by byla škoda, kdyby to nedělal pan režisér Svoboda. A tak jsme se rozhodli pro společnou spolupráci,“ uvedl pro iDNES producent filmu Adam Dvořák.

Kdo ztvární hlavní role, je pro veřejnost ještě záhadou. „Pan režisér má vytipované dva zahraniční herce, jednoho polského a jednoho maďarského, a ti se v současné době seznamují s textem a s režisér s nimi v dohledné době natočí herecké zkoušky,“ dodává producent.

Podle jeho slov se bude konat i konkurz a tvůrci se budou poohlížet i po českých hercích. Zároveň se však nebrání ani zahraniční koprodukci.

„Pokud ve filmu budou hrát zahraniční herci, rádi zahraniční koprodukci přivítáme,“ míní. Premiéra by měla být podle jeho slov v listopadu 2007.

Kdo bude tvořit zbytek filmového štábu však producent neprozradil. „S velkou pravděpodobností filmový štáb budou tvořit ti, s kterými režisér spolupracoval už v minulosti,“ dodává. 

Producent zmínil i vztah k reálné předloze případu Kajínek. „Nebude to přesný Kajínkův případ, ale spíš jen na jeho motivy. Dáme zde samozřejmě prostor i fikci,“ míní producent.

Podle režiséra Jiřího Svobody velké kriminální příběhy často zrcadlí určitou dobu.

„Takže je logické, že nemohl ujít mému autorskému zájmu ani příběh Jiřího Kajínka, inspirující především schopností polarizovat veřejné mínění a zrcadlit značně pošramocenou víru veřejnosti ve spravedlivost a poctivost mocenských struktur českého státu a vymahatelnost práva na zlomu století,“ prozradil Jiří Svoboda.

Svoboda se řadu let zabýval případem známým veřejnosti jako případ „orlických vražd“ a na motivy životních příběhů hlavních osob napsal scénář a podle něj natočil film Sametoví vrazi.