Jarmush v Aeru

- V žižkovském kině Aero probíhá od úterního večera přehlídka filmů Jima Jarmushe, jednoho z nejvýznamnějších a nejosobitějších amerických nezávislých režisérů, nazvaná Jarmuška. V rámci tohoto čtyřdenního profilu můžete shlédnout čtyři hrané filmy a hudební dokument Rok koně o Neilu Youngovi a jeho skupině Crazy Horse, kterým tento cyklus v úterý večer zahájil.

Jim Jarmush si za několik svých filmů vytvořil zcela osobitou filmovou řeč, a to jak po stránce vizuální, tak i co se týče obsahu. Hrdinové jeho minimalistických, černobílých příběhů jsou většinou nespokojení a vykořenění ze současného světa, který ne zcela chápou a vlastně ani chápat nechtějí. Jarmush představuje Ameriku syrovým a autentickým způsobem, a to zcela jinak, než jak jsme ji zvyklí vnímat v ostatních filmech.

Rok koně vznikal během koncertního turné skupiny Crazy Horse po Americe a Evropě v roce 1996. Mimo koncertních záběrů, scén ze zákulisí a rozhovorů se objevují i starší materiály z roku 1976 a 1986. Jarmush podává subjektivní pohled na svého oblíbeného hudebníka, se kterým spolupracoval na filmu Mrtvý muž a s nímž natočil dva videoklipy.

Tajemný vlak zachycuje čtyřiadvacet hodin v Memphisu, rodišti Elvise Presleyho, během kterých se v jednom předměstském hotelu zároveň odehrají tři různé příběhy. Jejich aktéři, dvojice japonských teenagerů na cestách, tři opilci prchající před zákonem a mladá italská vdova, se při nich vůbec nepotkají, jednotlivé situace jsou propojeny jen časovou kontinuitou, společným místem děje a také osudy zúčastněných, které si jsou v určitém směru dost podobné. Všichni jsou daleko od domova a do podivného světa malého hotýlku s všudypřítomným Elvisem nějak nezapadají. Film získal cenu za umělecký přínos na MFF v Cannes.

Mrtvý muž, předposlední hraný film Jima Jarmushe, zachycuje nečekanou přeměnu mladého účetního Williama Blaka. Ten přijíždí do nejzapadlejšího kouta divokého Západu, kde měl v místní ocelárně slíbenou práci. Tu ale nezíská a zůstává úplně sám uprostřed průmyslového zapadákova, v sebeobraně zabije syna ředitele oceláren a musí prchnout před najatými zabijáky. Tento tragikomický antiwestern nabízí ponurou, ale rozhodně velmi zábavnou podívanou, při které se ze zakřiknutého uředníčka stává neohrožený a obávaný Mrtvý muž.

Povídkový film Noc na Zemi zachycuje jednu noc v pěti světových městech. Taxikáři a zákazníci v Los Angeles, New Yorku, Paříži, Římě a Helsinkách představují typické postavy té které země a jednotlivé příběhy i typická témata a situace jednotlivých kinematografií. Noc na Zemi, jeden z nejlepších Jarmushových filmů, je milým a velmi příjemným filmem, který skvěle zachycuje atmosféru světových velkoměst a charaktery jednajících postav.

V nejstarším z uváděných snímků, Podivnější než ráj, Jarmush nejvýrazněji definoval svůj filmový styl. Syrově jednoduchý příběh mladé maďarské emigrantky, jejího bratrance a jeho kamaráda vypovídá o světě, v němž každý má svou danou roli, ze které se nelze jen tak vyvlíknout a která nesmírně svazuje. Snímek získal Zlatou kameru na MFF v Cannes a Zlatého leoparda na MFF v Locarnu.

Středa 23. června 18.00 a 20.30 Tajemný vlak
Čtvrtek 24. června 18.00 a 20.30 Mrtvý muž
Pátek 25. června 18.00 Noc na Zemi
Pátek 25. června 20.30 Podivnější než ráj