Jana Andresíková, Jiří Lábus a František Filipovský v seriálu Arabela (1980)

Jana Andresíková, Jiří Lábus a František Filipovský v seriálu Arabela (1980) | foto:  © Česká televize / Jitka Bylinská

Zemřela Jana Andresíková, představitelka paní Černé z Arabely. Měla covid-19

  • 101
Ve věku 79 let podlehla nákaze koronavirem herečka a pedagožka Jana Andresíková. Proslavila se zejména jako čarodějnice paní Černá, Rumburakova pomocnice, v televizním seriálu Arabela a Arabela se vrací.

Jako první o tom informoval server Blesk.cz, kterému úmrtí potvrdila hereččina dcera Michaela Bindnerová. Podle blízkého rodinného přítele Reného Kekelyho bojovala Andresíková s nemocí covid-19. „Dnes ráno (v pondělí, pozn.red) se její stav extrémně zhoršil, byla převezena do nemocnice a po poledni odešla. Přitom ještě před pár dny jsme spolu mluvili,“ sdělil Kekely.

Andresíková se narodila v Kroměříži a studovala na brněnské Janáčkově akademii múzických umění (JAMU) v Brně. Po studiích se přestěhovala do Prahy, kde působila v Divadle Za branou. 

Andresíková mimo jiné vyučovala na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU) či Soukromé herecké škole v Praze. Prosadila se též v dabingu, často propůjčovala hlas Whoopi Goldbergové.

Ve věku 79 let zemřela herečka, dabérka a pedagožka Jana Andresíková (vlevo). Proslula rolí paní Černé v seriálu Arabela.

Před kamerou stávala v menších rolích, ale osobitých rolích, a to od 60. let, kdy se mihla ve Světácích. Natočila filmy Luk královny Dorotky, ... a pozdravuji vlaštovky, My tři a pes z Pětipes či Jak se točí Rozmarýny. 

V seriálu Nemocnice na kraji města byla asistentkou na fakultě, ve Vlaku dětství a naděje hrála tetu Elišku, v Mukách obraznosti postavu Irmy. Mnohdy půjčovala kolegyním svůj charakteristický hlas.

Postavu zvanou Lejdy ztvárnila v prvním Kameňáku a vrátila se k ní po zdravotní pauze ještě v Kameňáku 3. Naposledy se objevila v pohádce Čertova nevěsta či v seriálech Svatby v Benátkách a Stopy života.

,