Jan Svěrák s otcem

Jan Svěrák s otcem - Jan Svěrák s otcem | foto: MF DNES

Jan Svěrák vzkřísí Vratné láhve

  • 2
Tvůrci oscarového Kolji se svorně vracejí na scénu. Režisér Jan Svěrák pro MF DNES potvrdil dosud tajnou zprávu, že znovu vzkřísí film Vratné láhve.

Od natáčení scénáře svého otce Zdeňka Svěráka před dvěma lety odstoupil.

Proč nyní svůj záměr změnil? "Jak táta slíbil v závěru filmu Tatínek, dal si odklad a pak se pustil do scénáře Vratných láhví ještě jednou. A ta nová verze je moc dobrá," odpověděl letošní čtyřicátník Jan Svěrák. Točit hodlá na jaře 2006, s premiérou se počítá na jaře 2007.

Právě v portrétním dokumentu Tatínek, jenž měl původně vrcholit záběry z natáčení Vratných láhví, namísto toho zveřejnili otec a syn Svěrákovi svůj spor nad scénářem, o němž mladší z nich začal pochybovat.

Svěrák starší tu dokonce cituje, jak jej pokárala vlastní manželka – Neříkej mu hajzle, je to tatínek tvých vnoučat. Nicméně po bolestné rozepři dospěli k dohodě, že otec zkusí napsat další, pátou verzi. "Když už je zaděláno na srandu a ona nevykvete, je to hřích," prohlásil Zdeněk Svěrák.

Důvod, proč krátce před první klapkou natáčení zrušil, shrnul tehdy režisér stručně: "Do novin jsem řekl tři věty, o čem to bude. Zjistil jsem, že je v nich všechno, takže už nemám důvod ten film točit. Necítil jsem výzvu." Nová verze příběhu, která  jej přesvědčila, aby změnil názor, zatím zůstává tajemstvím.

Dá se jen předpokládat, že půdorys a hlavní hrdina vyprávění, Zdeněk Svěrák coby brigádník v supermarketu u okénka s výkupem prázdných láhví, se nezmění.

Jeho syn dodával, že "samoobsluha je vlastně mikrosvět, zmenšený obraz našeho skutečného, myšlenkově prázdného spotřebního světa pestrých obalů, které se zahodí".

Mluvit o podrobnostech Vratných láhví včetně výběru herců je podle Jana Svěráka předčasné. "Teď mám napilno s financováním, obsazovat začnu teprve v listopadu," vysvětluje režisér, jenž v mezidobí odložil také projekt s pracovním názvem Pes, o kterém uvažoval ve spolupráci s Alicí Nellis.

Ještě při premiéře Tatínka se tandem Svěrákových shodoval: "Buď naší společné dílně odzvonilo, a pak tomu tak mělo být, nebo spolu ještě něco uděláme, a to by bylo hezké." Vratné láhve tak slibují završit řadu společných hraných děl rodinné značky, která zatím vede od Obecné školy nominované na Oscara přes slavného oscarového Kolju po válečné drama Tmavomodrý svět.

Vratné láhve, jež se vrátí na půdu české komedie, uvede do kin společnost Falcon.



 

,