Pavel Kříž, Ksenia Rappoportová a Jonas Chernick při natáčení Pražských orgií

Pavel Kříž, Ksenia Rappoportová a Jonas Chernick při natáčení Pražských orgií | foto: Bioscop

Pavlásková točí podle Philipa Rotha se zahraničními herci Pražské orgie

  • 5
Režisérka Irena Pavlásková začala natáčet film Pražské orgie. Scénář napsala podle stejnojmenné knihy nedávno zesnulého amerického spisovatele Philipa Rotha. V hlavních rolích se představí kanadský herec Jonas Chernick a držitelka ceny z Benátek Ksenia Rappoportová.

Příběh se odehrává v Praze 70. let, kam přijíždí slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman – často využívané spisovatelovo alter ego, aby odvezl rukopis povídek napsaných v jazyce jidiš, jejichž autor byl zavražděn nacisty. Pro Zuckermana je pražská návštěva bizarním střetem s národem žijícím za totality a s podivuhodným uskupením umělců umlčovaných režimem.

Díky hledání rukopisu se seznámí se svéráznou a nezkrotnou Olgou a pronikne na vyhlášené večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě po svém. 

Philip Roth vycházel z vlastních zážitků, kdy do Prahy jezdil a setkával se tady  s Milanem Kunderou, Ivanem Klímou, Ludvíkem Vaculíkem i jinými zakázanými autory.

Protože za komunistické éry poskytoval zdejším spisovatelům podporu, v  roce 1976 odmítly úřady Rotha do země vpustit, vrátil se k nám až v roce 1990. Letos v březnu Philip Roth v 85 letech zemřel, ještě před tím, již před pěti lety, od něj Pavlásková osobně získala práva na zfilmování Pražských orgií.

„Sešla jsem se s Rothem v jeho domě v Connecticutu. Chtěl vědět, jaký mám k tématu vztah, jak jsem vnímala totalitu, už předtím si vyžádal moje filmy. Po tříhodinovém povídání řekl - Já vám ta práva dám! Než jsem se vrátila, už byl v Praze návrh smlouvy. Bylo to skutečně bleskové a unikátní,“ líčí Pavlásková.

Jenom lituje, že hotového filmu už se autor předlohy nedočkal. „Těšil se, že přijede na premiéru, a já mám trochu pocit viny, že jsem nesehnala finance rychleji, aby se jí dožil,“ dodává Pavlásková, která si po celou dobu příprav s Rothem psala o podrobnostech včetně hereckého obsazení.

Do Rothovy postavy se převtělí kanadský herec, scenárista a producent Jonas Chernick, známý z filmu Zákon gangu či ze seriálů Hranice a Fargo. Roli Olgy ztvární mezinárodně působící rodačka z Petrohradu Ksenia Rappoportová; byla navržená na Evropskou filmovou cenu za Neznámou, hrála v Rasputinovi.

Z domácích herců Pavlásková přizvala Pavla Kříže, Kláru Issovou, Jiřího Havelku, Miroslava Táborského, Martina Stránského, Jana Hrušínského nebo Petra Vondráčka. S premiérou se počítá na podzim příštího roku.