Jan Hřebejk a Petr Jarchovský | foto: Štěpánka Tůmová, MF DNES

Hřebejk točí detektivní seriál z univerzity Pozadí událostí

  • 7
Čtyřdílnou komediální krimisérii Pozadí událostí začne pro ČT natáčet v Praze a Olomouci režisér Jan Hřebejk. V příběhu z univerzitního prostředí od scenáristů Petra Jarchovského a Michala Sýkory si zahrají Jitka Čvančarová, Petra Hřebíčková, Martha Issová a Jiří Havelka.

Tým spojený cyklem Detektivů od Nejsvětější trojice slibuje, že „zápletka je detektivní, žánrem komedie, ale výsledkem by ideálně měla být originální, filozofující moralita, stavějící na paradoxech současné společnosti a mezilidských vztahů“.

Tématem jsou muži a ženy a jejich vztahy v době #MeToo, genderu, měnících se společenských rolí. „Zločin slouží jako katalyzátor příběhu. Ukážeme situace, které diváci důvěrně znají z vlastního života. A chceme to udělat inteligentně, s jistou intelektuální ambicí.“

Jiří Havelka a Petra Hřebíčková představují sourozence. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: jeho opustí žena, ji trápí mužovy nevěry, a oba píší: on detektivky, ona pod pseudonymem erotický román.

V postavě děkanky filozofické fakulty se Jitka Čvančarová snaží vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole  - a pak se začne kriminalistka v podání Marthy Issové, která žije s partnerkou, vyšetřovat sexuálně motivovanou vraždu studentky.