Z natáčení filmu Ztraceni v ráji | foto: Cinémotif Films

Hana Vagnerová natáčí se Švýcary road movie Ztraceni v ráji

  • 0
Absurdní komediální road movie vyprávějící o střetu dvou světů i dvou generací. Tak tvůrci charakterizují snímek Ztraceni v ráji, který vzniká v netypické, švýcarsko-české koprodukci. Hlavní ženskou roli hraje Hana Vagnerová, tvář televizní Expozitury či Vražd v kruhu.

Jde o celovečerní debut režisérky Fiony Gelsominy Zieglerové, Švýcarky žijící v Česku, která už se zdejšími herci natočila krátký snímek Božská částice.

Hrdinu její dlouhometrážní prvotiny představuje švýcarský herec Dominique Jann, nositel národní ceny za výkon ve filmu Luftbusiness. Je známý také díky krimiseriálu Tenká černá linie nebo z úsměvné romance Oddáš nás?, účinkoval rovněž v komedii Vítejte na Islandu nebo v dramatu Pod kůží.

Osud jeho postavy v podstatě kopíruje koprodukční mapu projektu. Hlavní hrdina jménem Evžen Zabrovský se sice ve Švýcarsku narodil a vyrůstal, ale se svou bohémskou povahou do tamních konvenčních poměrů příliš nezapadal. Proto se po třicítce přestěhoval do Prahy, odkud jeho tatínek v roce 1968 naopak emigroval a už se domů nikdy nevrátil.

Právě s dominantním otcem, pro kterého jeho rodiště zosobňuje dávno vyřešenou a zapomenutou minulost, je Evžen takříkajíc na kordy. Ani v dospělém věku se mu nedovede naplno postavit, takže volí vlastní životní alternativu.

Zatímco otec Zabrovský dbá výhradně o svou solidní pověst a výnosnou zubařskou praxi v Bernu, jeho potomek si naopak v Praze buduje docela jinou, nezávislou existenci. Provozuje vytoužený hudební klub, zažívá tu osudový vztah i osudové neštěstí, a nakonec se zdá, že se bude muset do Švýcarska přece jen alespoň načas vrátit.

Zmíněnou Evženovu pražskou lásku Annu ztvární Hana Vagnerová, mezi herečkami se v roli hrdinovy podivínské tety objeví Heidi Maria Glössnerová, která hrála v Sorrentinově ceněném filmu Mládí, ale také v krimiseriálu Místo činu – podobně jako představitelé dalších rolí, Andri Schenardi či Peter Jecklin. V mezinárodní herecké sestavě by neměl chybět ani Ivan Pokorný, který část života strávil v rakouské a německé emigraci.

K respektovaným jménům týmu v neposlední řadě patří střihač Christof Schertenleib, jenž dlouhodobě spolupracuje s ceněným rakouským režisérem Ulrichem Seidlem, počínaje jeho proslulými Psími dny a konče trilogií Ráj – Víra, Láska, Naděje. Mimochodem Schertenleib také sám režíruje, vedle dokumentů například točil Místo činu.