Francie věří, že má šanci na Oscara

Den poté, co byly vyhlášeny nominace na Oscara, žil filmový svět vzrušenými debatami. Seznam kandidátů za rok 2000 totiž přinesl řadu kuriozit.

Jednou z nich je deset nominací pro tchajwanský film Tygr a drak, považovaný za největšího soupeře Hřebejkovy tragikomedie Musíme si pomáhat. Režisér Tygra a draka Ang Lee tak vytvořil nový rekord: až dosud vedl bilanci v této kategorii, tedy v sekci nejlepší zahraniční film, italský snímek Život je krásný, jenž získal nominací sedm.

Navíc se stala tchajwanská romance s prvky bojových umění teprve třetím snímkem v historii Oscarů, který byl souběžně s kategorií zahraničních děl nominován i na hlavní absolutní titul - nejlepší film roku. Kromě Benigniho díla Život je krásný, kterému se to podařilo před třemi lety, se stejný kousek povedl už jen snímku Z v roce 1969.

Ačkoli Tygr a drak již dosáhl mezinárodních tržeb ve výši sto milionů dolarů, což je pro neanglický film s titulky mimořádné, a v řadě oscarových oborů konkuruje i hlavnímu favoritu, Gladiátorovi s dvanácti nominacemi, Francie přesto věří, že ani její kandidát se v kategorii zahraničních filmů neztratí. Snímek Vkus těch druhých, režisérský debut herečky a scenáristky Agnes Jaouiové, se loni ve Francii stal hitem sezony, přišly na něj dva miliony domácích diváků a je nominován v devíti kategoriích na francouzskou výroční filmovou cenu Césara. Snímek, který příběhy založenými na "kulturních šocích" bojuje proti sektářství, je už jedenatřicátým francouzským filmem, jenž v celých dějinách Oscarů pronikl mezi navržené zahraniční snímky; devětkrát pak Paříž nominaci proměnila. Navíc letos Francouzi jásají nad nominací Juliette Binocheové v kategorii hereček za snímek Čokoláda - byl by to její druhý Oscar po Anglickém pacientovi. Francie by tak našla aspoň náplast na rány roku 2000, kdy v jejích kinech právě hostitel Oscarů - Hollywood - posílil pozice.

Jinou zvláštnost představuje zdvojená nominace režiséra Stevena Soderbergha - za režii jeho snímků Erin Brockovich i Traffic, přičemž oba se ucházejí také o titul film roku. "Je těžké to komentovat, nemám na to žádný vliv," nechal se už dříve slyšet Soderbergh, který v současné době točí v New Jersey svůj příští snímek. Naposledy se podobná věc, nominace dvou různých děl od téhož režiséra, přihodila v roce 1938 Michaelu Curtizovi. Jistý čas pak Americká filmová akademie takovou možnost ve svých pravidlech nepřipouštěla.

Napoprvé musí nominace na Oscara opájet - ale hudební skladatel John Williams, nejčastěji nominovaná žijící osobnost, už asi tolik vzrušení neprožívá. Jeho předvčerejší nominace za hudbu k filmu Patriot je totiž devětatřicátá v pořadí, kterou získal.

Zlatý Oscar.