Finále připomene Körnerova díla

Ceny kritiků Kristián i Čeští lvi jsou už rozdáni, do třetice posoudí české filmy mezinárodní porota festivalu Finále. Pět plzeňských sálů hostí soutěžní přehlídku domácích děl, která vznikla od loňského do letošního jara, v posledním dubnovém týdnu, ceny budou rozdány 1. května.

"Klání hraných snímků obsahuje čtyřiadvacet titulů, jen dva odmítají soutěžit – Kameňák III a Krajina mého srdce," uvedl ředitel festivalu Ivan Jáchim.

Ve dvou kategoriích podle délky filmu se utkají dokumenty.

V popředí doprovodného programu stojí retrospektiva nedávného pětašedesátníka Vladimíra Körnera nazvaná Anděl milosrdenství, která připomene dvanáct filmů podle autorových předloh či scénářů.

"Zmíníme i tvorbu dalších jubilantů," slíbil programový ředitel Finále Jan Kastner snímky dvojice V+W či pocty Radovanu Lukavskému a Vojtěchu Jasnému.

Jiná sekce bude věnována tématu Film v exilu – exil ve filmu. Plzeň představí rovněž evropské projekty, do nichž přispěli režiséři Alice Nellis, Saša Gedeon nebo Martin Šulík, a nezapomene ani na své rodáky: herce Ivana Fraňka účinkujícího často v zahraničních filmech či autora večerníčků s živými zvířaty Václava Chaloupka.

Festivalové dění doplní ještě tři výstavy a představování chystaných českých filmů, na němž slíbili účast zástupci evropských festivalů.

Plzeňské Finále má rozpočet téměř 14 milionů korun, zhruba stejný jako putovní Febiofest, jehož pražská část o víkendu skončila s návštěvností blížící se 70 tisícům lidí. Na Finále přijde každý rok asi 30 tisíc lidí.

Pro Plzeň, kde podle Jáchima hrají tři stálá klasická kina, je festival událostí, budoucí zázemí Finále by se mohlo odvíjet od multiplexu, který městu stále chybí.

"Ale na dohled už je prý povolení k výstavbě zábavního střediska na výstavišti, jehož součástí by mělo být i vícesálové kino," věří šéf festivalu.

Předprodej vstupenek na Finále za 80 a 65 korun začne v pondělí, novinkou letošního ročníku se stanou projekce, které zájemce seznámí s moderní technologií zítřka – projektem digitálního kina.