Hrdinové filmu Smečka

Hrdinové filmu Smečka | foto: 8Heads Productions

Brutálnější šikana než na školách. Mládežnický hokej vylíčí Smečka

  • 8
Šikana v hokejovém týmu je tématem filmu Smečka, jehož první klapka padla ve Zlíně, kde se děj odehrává. V hlavních rolích se objeví Tomáš Dalecký, Tomáš Mrvík, Jiří Vyorálek, Vlastina Svátková, Václav Vašák a Patrik Děrgel.

Snímek režiséra Tomáše Polenského, absolventa Vyšší odborné školy filmové ve Zlíně a FAMU, který vzniká ve společnosti 8Heads Productions, zavede do fiktivního hokejového klubu Vlci a do prostředí mládežnického sportu, kde jsou dospívající chlapci vychováváni podle zákona síly. 

Polenský má s hokejem vlastní zážitky. Podle výzkumů se téměř každé páté dítě stává obětí šikany. Obvykle se o ní hovoří pouze v souvislosti se školstvím, ze své zkušenosti však vím, že mládežnické sportovní kolektivy jsou šikany plné a často je tam mnohem brutálnější než na školách,“ vysvětluje režisér, s čím se v praxi potkal.

Hlavní linie sleduje příběh šestnáctiletého hokejového brankáře Davida, který nastupuje do nového hokejového týmu, mužstvo jej však nepřijímá. Právo silnějšího dominuje v celém kolektivu, který se tak stává vlčí smečkou, kde panuje rivalita a tvrdé zákony.

Film se bude natáčet ve Zlíně a ve Vizovicích až do 25. srpna, nejvíce času  štáb stráví na zimním stadionu. Projekt natáčený v koprodukci Česka a Lotyšska by měl být hotový na konci roku, poté zamíří do kin a na festivaly.