ze snímku Záchod pro papeže

ze snímku Záchod pro papeže | foto: Febiofest

Febiofest, místo pro De Nira i Macháčka

Nejen miláčky publika, americké nezávislé filmy, jež uváděli na karlovarském festivalu, přenesli na Febiofest noví programoví šéfové Štefan Uhrík a Hana Cielová. Co vybrat z jejich nabídky?

Angel Heart
Snímek z retrospektivy Alana Parkera, jenž dostane cenu Kristián, spojuje režisérovu vášeň pro hudbu s thrillerem. Boháč si najme soukromého detektiva, aby našel člena černošské swingové kapely; Mickeyho Rourka vodí za nos Robert De Niro.

Sonic Mirror
Opět hudba, ale v dokumentu, jehož průvodcem i hrdinou je jazzový skladatel a bubeník Billy Cobham. Vystupuje v Helsinkách, mezi brazilskými dětmi či ve švýcarském ústavu pro autisty. Finský režisér Mika Kaurismäki málem vybízí k tanci.

Král Kalifornie
Hollywoodský idol Michael Douglas přijal roli, jakou od něj málokdo čekal. Hraje mentálně postiženého snílka, o nějž se musí starat mladičká dcera, zatímco on urputně hledá legendární poklad. To vše v příjemném komediálním balení.

Nikdo se nebude smát
V sekci Pražské jaro 68 se vynoří debut Hynka Bočana podle povídky Milana Kundery, tragikomedie o drobnosti, která přeroste v absurditu. Grafoman zcela rozvrátí život vědci, jenž mu dluží posudek na jeho „dílo“. V hlavní roli se připomene Jan Kačer.

Záchod pro papeže
Když v roce 1988 navštívil papež Jan Pavel II. Uruguay, na mši čekaly tisíce věřících. A tak se místní pustili do podnikání, a to včetně pašeráka, jenž se rozhodl postavit veřejný záchodek. Věrnost příběhu dodávají vesměs neherci.

Duška
Z Nizozemska do festivalového Kina osobností přiveze Jos Stelling i svou novou černou komedii o přátelství a věrnosti. Holandský filmový kritik se v Kyjevě seznámí se samorostem, jehož v opilosti pozve do Holandska. Jenže host opravdu dorazí.

Dech
Ctitelé děl korejského tvůrce Kim Ki-duka se v jeho novince dočkají neobvyklého milostného čtyřúhelníku, na němž kultovní režisér zkoumá vyhrocená zákoutí partnerských vztahů. Tvoří jej umělkyně, její manžel, na smrt odsouzený muž a jeho spoluvězeň.

Dáma z velkého světa
Herečka Pola Negri, polská diva dobývající Hollywood od roku 1923, měla vesměs role dráždivých exotických krásek. Ale tady ji coby dámu z vysoké společnosti poslal scénář i daleko od letovisek a salonů, do amerického maloměsta.

Mongol - Čingischán
První část budoucí trilogie, která získala nominaci na Oscara, zachycuje mládí dávného vojevůdce. Podívané plné výpravných bitev ještě dodá na zajímavosti, že se točila v Kazachstánu, mluví se tu mongolsky a hlavní roli hraje Japonec.

Jahodové víno
Polsko-slovenský film zase našel svého hrdinu v Praze. Jiří Macháček ztvárnil hlavní roli kriminalisty, jenž se rozhodne opustit kariéru ve Varšavě a jde na policejní stanici v odlehlých horách. Doufá, že na vesnici uteče svým úzkostem.