Režisér Roman Polanski s kameramanem Miroslavem Ondříčkem při natáčení filmu Oliver Twist na Barrandově (Praha, 15. listopadu 2004) | foto: Petr Novotný, MF DNES

Roman Polanski kdysi a dnes. Febiofest představil jubilejní ročník

  • 3
Výroční 25. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, který v metropoli potrvá od 15. do 23. března a pak se vydá na dalších šestnáct míst, oslaví jubileum více než 160 novými filmy i desítkou nejoblíbenějších děl v historii akce.

Do kolekce divácky úspěšných děl minulých ročníků patří tituly Lola běží o život v režii Toma Tykwera, Mulholland Drive od Davida Lynche či oscarový Pianista, jehož tvůrce a někdejší host přehlídky Roman Polanski se zároveň připomene v sekci Masters svou novinkou, dramatem Podle skutečné události.

Mezi díly mistrů se objeví též premiérový film režiséra Abbase Kiarostamiho 24 obrazů, nejnovější snímek Terrence Malicka Song to Song, kde hrají Ryan  Gosling a Rooney Mara, ale také restaurované rané snímky francouzské nové vlny jako Vzestup a pád.

Čestnou předsedkyní fanouškovské poroty soutěže mladých tvůrců Nová Evropa bude zpěvačka Marta Kubišová, soutěžit budou i amatérské snímky v délce od jedné do tří minut, letos na téma Nechte se unést.

Novinkou jsou divácké akreditace na 3, 5, nebo 9 dnů pražské části festivalu nebo mobilní kino na Václavském náměstí. Přijede Arnaud Desplechin, jenž v rámci svého profilu uvede režisérskou verzi snímku Ismaelovy přízraky, který loni zahajoval Cannes, program doplní i koncert s názvem Karel Svoboda 80.