z filmu Neuvěřitelný Hulk | foto: Bontonfilm

Druhý vztekloun Hulk se vrací. A je neuvěřitelný

  • 1
Americké komiksové léto posílá do Česka další přírůstek. Jmenuje se Neuvěřitelný Hulk a titulní roli v něm vytvořil Edward Norton.

Je v každém ohledu lepší než ten první, píší fanoušci o snímku Neuvěřitelný Hulk. Tím prvním míní film Hulk, který před pěti lety natočil Ang Lee – i když by ho mohli srovnávat také s řadou televizních verzí amerického komiksu o hrdinovi dvou tváří.
 
z filmu Neuvěřitelný HulkZa pár dní se přesvědčí i český divák, zda sedí srovnání, podle nějž je "první Hulk" poetičtější, zatímco druhý nabízí více akce – a také více hvězd. Edwarda Nortona v hlavní roli doplňují Liv Tylerová coby jeho životní láska, jeho protivník alias Tim Roth a v dalších rolích Robert Downey Jr. nebo William Hurt.

Trailer k filmu Neuvěřitelný Hulk

Sestava zjevně táhne, snímek rychle překročil hranici sta milionů dolarů na tržbách ve Státech a vyhrál svůj premiérový víkend v Británii. Zvědavosti podprahově nahrávají i pověsti, že Tylerová s Nortonem si při natáčení užili milostný románek, třebaže to herečka popírá a označuje jejich vztah za "přísně platonický".

. Kdo je Hulk

Kdo je vlastně Hulk, s nímž americké děti vyrůstají? V podstatě kříženec Shreka s Jekyllem a Hydem. Od Shreka má Hulk jedovatě zelenou barvu a neskutečnou sílu, z Jekylla a Hydea zase princip jedné osoby s dvojí tváří. Dokud se pořádně nenamíchne, působí pan Banner alias Norton jako příjemný citlivý vědátor.

z filmu Neuvěřitelný HulkAle když zuří, mění se v šílenou nestvůru ničící vše kolem sebe: v Hulka. Sotva je pak opět v lidské podobě a při smyslech, zkoumá, jak by se zbavil své kletby, již mu způsobilo silné ozáření a která jej vyděluje z běžného života. Musel se vzdát své životní lásky čili Tylerové a odmítat jejího otce alias Hurta, jenž by jako generál rád získal nadaného výzkumníka pro armádu.

Jenže pak se na scéně objeví další monstrum v podání Tima Rotha, které si na rozdíl od trpícího Hulka ve svém řádění libuje – a takovému nepříteli se může mírumilovný hrdina postavit jedině rozpálený do zelena.

Sen každého kluka
Norton až dosud slavil úspěchy v náročnějším typu rolí, od Prvotního strachu přes Klub rváčů po Iluzionistu. K oddechové zábavě se však dal zlákat lehce a rád, protože Hulk patří k jeho nejoblíbenějším komiksovým hrdinům. "Asi každý kluk by chtěl být alespoň na chvíli v jeho kůži a stát se dobrovolným vyvrhelem, jenž v sobě skrývá obrovskou sílu, která vyplave na povrch, když ho někdo naštve," prohlásil herec. 
 
z filmu Neuvěřitelný HulkPodobně producentka filmu Gale Anne Hurdová vidí důvod Hulkovy obliby v tom, že na rozdíl od většiny svých komiksových kolegů je hrdinou proti své vůli. "Svou sílu sice využívá, ale zároveň ho každá proměna v Hulka velmi trápí. Neobléká kostým, aby šel zachránit svět; nemá vlastně moc na vybranou," míní.
 
Úspěch nejnovějšího Neuvěřitelného Hulka nepřímo nahrál i jeho dávnému televiznímu předchůdci. Lou Ferrigno, který Hulka hrál v seriálu z přelomu 70. a 80. let, se rozhodl zpeněžit dobové rekvizity. "Myslím, že nastal pravý čas je prodat," řekl herec, který si v nové verzi komiksové legendy zahrál strážce a Hulkovi propůjčil svůj hlas.
 
Skoro dvoumetrový kulturista, vítěz soutěží Mr. Universe a Mr. America, porazil před třiceti lety v konkurzu na televizního Hulka Arnolda Schwarzeneggera, protože byl o pár centimetrů vyšší. Jenže dnes už nerozhodují svaly, nýbrž triky.