Dluhy jsme nepopírali, říká koproducent Dejdar

Praha - Těsně před premiérou filmu Panství se objevily informace, že firma M.D.M.Production, která jej vyrobila, je zadlužena a své závazky neplatí. "Žádný český film nevzniká bez problémů, to přece všichni víme. A my jsme dluhy nikdy nepopírali. Uznáváme je a splácíme je postupně - tak, jak jsme se s jednotlivými věřiteli domluvili," tvrdí Martin Dejdar, podle něhož má aféra jediný efekt: donutit ho, aby "chodil kanály".
Zároveň Dejdar zdůrazňuje, že je pouze koproducentem filmu, ve firmě M.D.M. má post jednatele a podle jejích právníků činí současné závazky spojené s Panstvím už jen tři procenta z celkového rozpočtu snímku. "Některé nároky jsou ještě sporné, takže nevylučuji, že skončí u soudu." V současné době jsou už připraveny distribuční smlouvy pro Německo, Jižní Ameriku či Itálii, s návrhem smlouvy pro severoamerický trh odlétá právník M.D.M. v pondělí do Spojených států, takže peníze z prodeje filmu by se měly začít vracet. "Nikomu opravdu nehrozí, že by své peníze nedostal. Jen jsme na rozdíl od jiných českých projektů nejprve vyrovnali honoráře hercům a filmovým profesím vůbec, což nebývá zvykem. Ostatně já sám jsem dodnes nedostal honorář třeba za film Amerika z roku 1994, nemluvě o tom, že jsem pro něj koupil z vlastního tisíc metrů materiálu, když jsme byli v úzkých," konstatuje Dejdar. "Takhle to prostě v našem filmu chodí." Daniel Závorka, jenž stojí v čele Asociace producentů v audiovizi, připouští, že určité prodlevy plateb jsou v branži poměrně běžné. "Od kolegů znám sice i případy, kdy producent nezaplatil ani po letech, ale většinou se pohledávky vyrovnají.
Zvláště když je vazba mezi zákazníkem a dodavatelem dlouhodobá." Dosud se nestalo, že by se na asociaci někdo s podobným problémem obrátil.
Naštěstí, dodává Závorka, neboť na činnost jakési smírčí instituce prý nejsou zařízeni.

Témata: Martin Dejdar