Záběr z natáčení pokračování Marie Terezie

Záběr z natáčení pokračování Marie Terezie | foto: Karel Cudlín

Dva nové díly chystá Marie Terezie, přibudou i detektivové a četníci

  • 7
Nejen do Kroměříže a do Valtic se vrátí filmaři, aby pokračovali v příběhu Marie Terezie. Ve dvou nových dílech minisérie, jejíž režie se opět ujme Robert Dornhlem, se v roli manžela panovnice stejně jako v první řadě objeví Vojtěch Kotek.

Život Marie Terezie je studnicí příběhů, které nesou témata i pro současnost, ať je to postavení ženy ve společnosti, volba mezi zájmy kariéry a rodiny nebo konflikt morálky s reálnou politikou v rozbouřené Evropě. Proto jsme se s koprodukčními partnery rozhodli pokračovat v minisérii, která uspěla i u diváků v dalších zemích,“ vysvětlil ředitel vývoje pořadů České televize Jan Maxa.

Vedle návratu Marie Terezie chystá ČT i jiné historické projekty. Třeba film Emanuel Moravec – Anatomie zrady, do jehož hlavní role Biser Arichtev zve Mariána Labudu ml., či Past věnovanou herečce Jiřině Štěpničkové, jejímu pokusu o útěk a věznění; v režii Viktora Polesného ji ztvární Zuzana Stivínová.

Do dvacátých let minulého století se vrací desetidílný krimiseriál Zločiny Velké Prahy, který již točí Jaroslav Brabec s Jiřím Langmajerem, Jaroslavem Pleslem a Denisem Šafaříkem v hlavních rolích. Ve stejném období, ale v jiném místě se odehrávají Četníci ze Znojma, kteří navážou na Četníky z Luhačovic.

Naopak současnost sleduje Jiří Svoboda ve Vysoké hře, v níž si Richard Krajčo zahraje policistu protikorupčního útvaru, a třináctidílný seriál Místo zločinu Ostrava, kde policisty hrají Pavla Beretová a Stanislav Majer.

Pro změnu na jihu Moravy se zase odehrává krimiseriál Filipa Renče Hlava medúzy, jehož natáčení má začít o letních prázdninách.

Z chystaných dokumentů lze zmínit portrét herce Jana Potměšila či snímky  Sametová FAMU a Rekonstrukce okupace 1968, jako koproducent pak ČT vstoupí do filmu Šarlatán, který pro kina točí Agnieszka Hollandová s Ivanem Trojanem v titulní roli, a do celovečerního dokumentu Olgy Sommerové věnovaného Jiřímu Suchému.