Frances McDormandová ve filmu Na pokraji slávy (2000)

Frances McDormandová ve filmu Na pokraji slávy (2000) | foto: ČSFD

Crowe natočil komedii podle vlastních zážitků

Film Na pokraji slávy o patnáctiletém Williamu Millerovi, který se vydá za reportáží pro časopis Rolling Stone na turné s rockovou skupinou, je do jisté míry autobiografickým příběhem scenáristy a režiséra Camerona Crowa. Snímek o odvrácené straně slávy získal Zlatý glób za nejlepší komedii roku 2000.

Mladý William Miller vyrůstá s přísnou matkou, vysokoškolskou profesorkou a svou starší sestrou. Ta kvůli rozepřím s matkou nakonec odchází z domova a na rozloučenou nechá mladšímu bratrovi dárek - tajnou sbírku desek rockových kapel. Will je touto muzikou zcela oslněn a začne přispívat do školních časopisů a obdivně vzhlíží k hudebnímu kritikovi Lesteru Bangsovi. Když mu Lester zadá první reportáž pro svůj časopis, seznámí se William náhodně s kapelou Stillwater, která je právě na vzestupu.

Na pokraji slávy (Almost Famous, USA - 2000)
Na pokraji slávy (Almost Famous, USA - 2000)
Režie:Cameron Crowe
Scénář: Cameron Crowe
Kamera:John Toll
Produkce:Cameron Crowe, Ian Bryce, Lisa Stewart
Hudba:Nancy Wilson
Hrají: Billy Crudup, Frances McDormand, Patrick Fugit, Kate Hudson, Jason Lee, Anna Paquin, ... 
Žánr:hudební komedie
Délka:120 min.
Premiéra:12. 4. 2001

Zvláště jejímu leaderovi, kytaristovi Russellu Hammondovi je poněkud dětský novinář sympatický, a tak s nimi patnáctiletý kluk vyjíždí na turné a dCrooma zanechává ve strachu puritánskou maminku. William má před sebou téměř nadlidský úkol: v šíleném cirkuse rockových produkcí si uchovat nadhled, zdravý rozum, nepropadnout omamným látkám a ještě získat odstup, aby mohl napsat objektivní článek. Ve všem to kolotoči ale Will zjišťuje, že v zákulisí je všechno jinak, než jak si to jako fanoušek představoval...

Toužili být u toho
(recenze Mirky Spáčilové)

Americký film Na pokraji slávy má několik záruk příjemné a chytré podívané: skvělou hudbu, spoustu humoru, neselhávající kouzlo dospívání a jako přídavek profesní dilema ze zákulisí showbyznysu. Mladičký adept hudební kritiky, který od školních časopisů dospěje k první zakázce pro prestižní časopis Rolling Stone, slyší od svého guru, svérázného místního recenzenta: „Buď upřímný a nemilosrdný!“ Jinými slovy: Přátelíš se s muzikanty, chceš, aby tě měli rádi, ale při psaní je šetřit nemůžeš.

Jenže jak má Billy najít novinářský odstup, když je mu patnáct, rockové hvězdy jsou pro něj bohy, a doma je tak těsno. Starší sestra utekla v den své plnoletosti a pod postelí mu nechala tajně desky s písněmi, které ho prý osvobodí. Matka, svérázná profesorka v podání fantastické Frances McDormandové, mu totiž zakazuje i „zkouřené“ duo Simon a Garfunkel. Vánoce slaví tahle rodinka v září, okolí je považuje za exoty; proto se Billymu uleví, jakmile může ujet na svou první reportáž z turné kapely. Původně se sice snažil zpovídat Black Sabbath, ale potupně skončil u zadního vchodu a rád vzal zavděk skupinou Stillwater, která ke slávě (snad) teprve stoupá.

Není samozřejmě vděčnější situace než mutující kluk s vykulenýma očima ve vysněném rockovém zákulisí: tváří se světácky, volá na své idoly křestními jmény, ale ruce s mikrofonem se mu klepou. Brzy i kolena, neboť se dostane do houfu půvabných dívek, jež jezdí s kapelami od štace ke štaci. Jedny prý s muzikanty jen spí, druhé jsou tu víc kvůli muzice; Billy postupně zjistí, že jedny i druhé včetně té, do níž se zamiluje až po uši, kapela prodá u karet kolegům za pár piv. A to není jediný hořký objev z Billyho výletu, jejž vroubí heslo téhle generace: Být u toho!

Za rockery se táhne společenství mládeže, která je miluje, vzývá, tleská jejich plkům a přitom si vytváří svůj životní styl „na cestě“. Onu generační náladu, opojení muzikou, která svou silou jako by vykoupila i lidské úlety hvězd, film znovuvytváří velmi výstižně. Nekárá, nekáže, neoslavuje, nedělí na hodné a zlé; často vyhrotí konfrontaci, třeba utrápené matky s šéfem kapely či mezi členy kapely navzájem, ale vždy s humorem. Výmluvná je hodina pravdy, kdy muzikanti věřící, že jejich letadlo v bouři spadne, přiznají všechny podrazy, nevěry a pak v trapném mlčení živí přistanou.

Ve filmu kluk našel svou profesi, přišel o panictví i iluze, ale nikoli o ideály, a nakonec ani o přátele. Uznali ho za „kámoše“ a se skřípěním zubů unesli také jeho psaní. Stojí-li na obou stranách barikády osobnosti, může se to stát.

Na pokraji slávy Na pokraji slávy Na pokraji slávy Na pokraji slávy Na pokraji slávy