Čeští lvi chystají televizní obdobu

Filmové ceny Český lev letos poprvé doplní jejich televizní obdoba s pracovním názvem Česká lvice. Ale projekt, o kterém jedná Česká filmová a televizní akademie už několik let se všemi tuzemskými stanicemi, zejména pak s několika řediteli České televize.

Ta měla slavnostní vyhlášení vítězů přenášet, se nakonec uchýlil jen ke zkušebnímu, nultému ročníku - a jeho finále se odehraje pouze na internetu.

"Důvod je jednoduchý: v internetovém prostoru chceme nejprve zjistit případné nedostatky, nasbírat připomínky a teprve v roce 2002 uvést televizní ceny na obrazovce," tvrdí ředitel akademie Petr Vachler. Rozhodlo tak prezidium akademie, jejíž členové budou o televizních vítězích hlasovat. Pouze nominace ve dvou kategoriích, zpravodajsko-publicistické a v oblasti diskusních pořadů a magazínů, navrhne odborná komise.

Ještě na jaře však akademie i ČT slibovaly, že přenos z udílení historicky prvních televizních cen vybíraných akademiky se uskuteční jedné listopadové soboty. V programové strategii Kavčích hor měl doplnit obdobné pořady, jako jsou Český lev, anketa TýTý, ceny akademie populární hudby nebo závěr karlovarského filmového festivalu. "Počítali jsme s tím přenosem, ale změnu respektujeme," říká ředitel programu ČT Petr Koliha, který nad celým projektem vidí jediný otazník: Je skladba členů akademie dostatečně "televizní", nepřeváží při hodnocení myšlení filmařů?

Seznam všech členů České filmové a televizní akademie naleznete ZDE.

Jiná otázka je, proč televizní galavečer utíká z obrazovek na internet tak náhle. Opravdu jen kvůli potřebě vyzkoušet si novou akci "nanečisto"? V zákulisí se mluví o dalších důvodech - například o tom, že rozkolísaný televizní trh, nejistota panující uvnitř některých stanic či neochota jiných utkat se na akademické půdě příliš nelákají případné sponzory večera. To však nikdo z čela akademie nepotvrdil. Člen její dozorčí rady režisér a producent Fero Fenič pouze uvedl, že prezidium považuje nultý "internetový" ročník za rozumnější, dokud nebude známo příští vedení Kavčích hor. "ČT pravděpodobně sehraje při televizních cenách stěžejní úlohu, je schopna obsadit všechny kategorie včetně vlastní dokumentární i dramatické tvorby, kterou komerční stanice pěstují jen málo. Takže je lepší počkat na volbu jejího nového ředitele, poznat jeho přístup k soutěži a probrat detaily i s novým vedením, aby start této soutěže byl náležitě přesvědčivý."

Profesní televizní ceny, které budou na internetu vyhlášeny koncem roku, se dělí do několika skupin. Zvláštní ocenění čeká na publicisticko-zpravodajský pořad, diskusní pořad či magazín, mimořádné ocenění připadne hranému i nehranému zahraničnímu dílu. Z domácí produkce se ocení pořad dokumentární, animovaný a zábavný, trofej patří i moderátorovi zábavy. V dramatické tvorbě budou vyznamenány nejlepší dílo, režie, scénář, herec a herečka, zvláštní cenu akademie získá nejsledovanější pořad roku.

Ministr kultury Pavel Dostál a živý lev Honza při udílení Českých lvů 2000.

,