Marta Nováková s hlavní cenou Trilobit

Marta Nováková s hlavní cenou Trilobit | foto: ČTK

Většinu cen Trilobit dostaly dokumenty, bodoval i film Všechno bude

  • 0
V Berouně se udílely výroční ceny Českého filmového a televizního svazu Trilobit. Tři ze čtyř hlavních trofejí si odnesly dokumenty, z hraných děl bodovala klukovská road movie Všechno bude. Anticenu mají členové Rady Českého rozhlasu.

Vítěze 32. ročníku audiovizuálních cen vybrala sedmičlenná porota. Režisér Olmo Omerzu ocenění získal za hraný film Všechno bude, Marián Polák za přírodovědný dokument Planeta Česko, Šimon Šafránek za dokument o skateboardingu King Skate a hlavní cenu Trilobit má za dokument Čechoslováci v gulagu Marta Nováková.

Anticenu si vysloužili Vítězslav Jandák, Tomáš Kňourek a Hana Dohnálková z  Rady Českého rozhlasu, a to za souhlas s odvoláním Petra Fischera z vedení stanice Vltava, které porota považuje za doklad omezování nezávislosti médií.

Cenu Vladislava Vančury získal in memoriam režisér Evald Schorm. Již loni měl dostat rovněž státní cenu ministerstva kultury, ale rodina ji odmítla od současné politické reprezentace přijmout. Pro trofej od filmařů si přišli syn i vnuk uznávaného režiséra.

Ceny Ferdinanda Vaňka za přínos občanské společnosti mají dramaturg Petr Buchta za dokumentární cyklus Rudí prezidenti a tvůrci cyklu Nedej se! spolu se společností na obranu zvířat Obraz za pořad o klecovém chovu drůbeže.

Cenu Josefa Škvoreckého převzal Marek Hlavica za svou publikaci věnovanou dramatické tvorbě ostravského televizního studia. Zvláštní ceny poroty si odnesli herci Jan BudařMartin Huba za postavy Karla Čapka a prezidenta Masaryka ve hraném snímku Hovory s TGM.

Poprvé se udílela cena místních diváků berounský Klepáček, dostal ji hraný historický film režiséra Ondřeje Trojana nazvaný Toman. Dětská porota odměnila Víta Karase za vánoční rodinný film Přání k mání.

Pořadem na ČT art provázeli herec Martin Myšička a písničkář Vladimír Merta se zpěvačkou a houslistkou Jitkou Šuranskou.