Castro zhlédl s Costnerem americký film o raketové krizi 60. let

Pondělního promítání amerického filmu Třináct dní o kubánské krizi z roku 1962 se v havanském Paláci revoluce po boku herce Kevina Costnera zúčastnil i kubánský vůdce Fidel Castro spolu s dalšími členy své vlády. Oznámila to dnes agentura AP.

"Bylo to fantastické. Moc jsem si to užíval," prohlásil Costner. Prezident během promítání projevoval velké vzrušení, prohlásil Costnerův tiskový mluvčí Stephen Rivers. "V celém filmu poznával scény i lidi, zvláště americké důstojníky," dodal. Kubánský vůdce se s Costnerem sešel v úterý ke tříhodinové diskusi o filmu, jíž se zúčastnil například i Ramiro Valdés, jeden z velitelů Castrových sil během revolučních bojů koncem 50. let.

Snímek Třináct dní se soustřeďuje výhradně na osobu prezidenta J.F.Kennedyho a jeho mužů, respektive na proces rozhodování, který nakonec v říjnu 1962 vyústil ve stažení sovětských raket z ostrova. Castro ani představitelé jeho tehdejší vlády ve filmu nevystupují. Costner ve filmu hraje Kennyho O'Donnela, jednoho z prezidentových poradců.

Kevin Costner potřeboval k odletu na Kubu zvláštní povolení americké vlády. Spojené státy proti režimu kubánského prezidenta Fidela Castra uplatňují embargo, jehož součástí je i znemožňování cest amerických turistů na ostrov. Třináct dní byl v USA poprvé předveden letos v lednu a posléze byl promítán i v Bílém domě. Kromě bývalého prezidenta Billa Clintona a jeho nástupce George Bushe jej viděli i někteří členové klanu Kennedyů.