Britové zvolili svým velikánem Churchilla

  • 2
Soutěž, v níž diváci vybírají největší osobnost svého národa, vznikla ve Velké Británii. Vymysleli ji producenti veřejnoprávní stanice BBC. Soutěž o Největšího Brita proběhla v roce 2002 a vyhrál ji Winston Churchill. Z ostrovů se show rozšířila do celé Evropy.

Nepřehlédněte
Vše o Největším Čechovi ZDE

Do hlasování v soutěži Greatest Britons se zapojilo velkem 1,2 milionu lidí, kteří rozhodli, že Největším Britem byl válečný premiér Winston Churchill. Dostal téměř 29 procent hlasů.

Druhý skončil ve světě nepříliš známý stavitel Isambard Kingdom Brunel, díky němuž jezdí v tunelu pod Temží v Londýně metro. "Bez Darwina ráno do práce klidně dojdete, bez Brunela ani náhodou," obhajoval ho Jeremy Clarkson z BBC.

Rozruch spustila i třetí princezna Diana, pro níž se vyjádřilo přes třináct procent Britů. Průvodkyně celou soutěží Anne Robinsonová, známá ze soutěže Nejslabší, máte padáka!, označila její nominaci za absurdní.

Mezi nejlepšími deseti se dále objevili biolog Charles Darwin, dramatik William Shakespeare, fyzik Isaac Newton, královna Elizabeth I., hudebník John Lennon, admirál Horatio Nelson a politik anglické revoluce Oliver Cromwell.

Stejně jako v Česku či Německu i v Británii osobnosti, které lidé vybrali do Top 10, představili v samostatných dokumentech jejich průvodci.

Po Británii převzala show jako první německá ZDF. Diváci si za největšího Němce vybrali poválečného kancléře Konrada Adenauera. - více zde

Winston Churchill během druhé světové války.