Berlinale bez české účasti

Berlín (Od naší spolupracovnice) - Německý soutěžní film Aimée a Jaguár odstartuje dnes večer 49. ročník mezinárodního filmového festivalu v Berlíně. Premiérou díla režiséra Maxe Färberböcka o tragické lovestory dvou Berlíňanek za druhé světové války deklaruje Berlinale svou podporu domácí kinematografii.
Ta je zastoupena mezi pětadvaceti soutěžními díly také Nočňátky původně divadelního režiséra Andrease Dresena o lidech bloudících labyrintem nočního velkoměsta.
Několik světových premiér má demonstrovat vitalitu evropského filmu, ale také výsledky podpůrných programů jako Eurimages či Media. V soutěži bude mít tři filmy Francie, z toho dva podepsané známými jmény - Claude Chabrol a Bertrand Tavernier. Zato Itálie už ztratila své někdejší postavení v evropském filmu natolik, že se v soutěži neuplatnila. Španělsko letos soutěží hned dvěma příspěvky. Po jednom filmu budou zastoupeny Velká Británie, Dánsko, Portugalsko, Švýcarsko, a dokonce Turecko. Japonsko a Čína jsou už tradičně v soutěži reprezentanty asijského kontinentu a také izraelské kinematografii se už po několikáté podařilo probojovat do hlavního klání. Naproti tomu bychom v ní marně hledali alespoň jedinou ukázku oněch kinematografií, jimž bývalo právě Berlinale mimořádně nakloněno. Letos nebyl přijat žádný film ze zemí bývalého "ost" bloku. Nicméně v informativní sekci Panorama a v programu Mezinárodního fóra mladého filmu jsou zařazeny filmy z Ruska, Polska, Bulharska, Rumunska, a dokonce i z Kazachstánu, zatímco maďarská nebo česká filmová produkce nejsou zastoupeny ani v těchto sekcích.
Nejsilnější účast v oficiálním programu zaznamenává v posledních letech na Berlinale pravidelně film severoamerického kontinentu a letošní 49. ročník nebude výjimkou. Nejpřitažlivější pro širokou diváckou obec zůstávají filmy z USA, jež vesměs v době Berlinale nastupují v Německu do distribuce. Mezi jejich tvůrci jsou na jedné straně známá jména: Robert Altman, Joel Schumacher, Alan Rudolph či Terrence Malick (vrátil se k režii po dvaceti letech!), ale kolekce amerických filmů chystá i objevy: například vítězný film ze Sundance Film Festivalu Tři sezony, který natočil debutující Tony Bui za produkční i herecké podpory Harveye Keitela. Dalším objevem je romantická komedie Johna Maddena Zamilovaný Shakespeare, situovaná do Londýna roku 1593, kdy Shakespeare psal Romea a Julii. Mimo USA není prakticky známý ani Willard Carroll, jemuž se podařilo shromáždit v mozaice o vztazích různých generací Hráno se srdcem plejádu slavných jmen, počínaje Seanem Connerym a konče Nastassjou Kinskou.
Američtí filmoví tvůrci budou na Berlinale také představeni retrospektivami. Ta, jež vzdá hold Američanovi rakouského původu Ottovi Premingerovi, připomene tak slavné filmy, jako je Laura, Exodus či Anatomie vraždy. Jiná retrospektiva bude věnována Shirley MacLaineové, jíž letošní Berlinale udělí Zvláštního Zlatého medvěda.