43. MFFKV - odpočívající muž

43. MFFKV - odpočívající muž - Mezinárodní filmový festival, Karlovy Vary (5. července 2008) | foto: Petr Topič, MF DNES

Baťůžkáři zaplnili kemp, festival chrání Bartoškova modlitba

Stanové městečko, které už neodmyslitelně patří k filmovému festivalu v Karlových Varech, se zaplnilo už druhý den po otevření. A byť se nad městem už několikrát stahovaly mraky, pršet naštěstí nezačalo.

Baťůžkáře ve stanech i dějiště 43. ročníku MFF prozatím nejspíše chrání sám prezident festivalu Jiří Bartoška, který se nechal slyšet, že se za dobré počasí bude modlit.

Největší počet příjezdů zaznamenala recepce stanového městečka v pátek odpoledne a další lidé přijíždí i v sobotu. "Ubytovalo se už minimálně tisíc lidí a jejich počet určitě ještě poroste," řekla recepční Daniela Horáčková.

"Zpočátku byl zájem také o tělocvičnu, když to vypadalo na déšť. Teď však začíná pomalu převládat optimismus a lidé věří, že liják nepřijde. Hřiště je dost plné, ale místo tu stále je," dodala.

Za ubytování zaplatí letos baťůžkáři 70 korun na osobu. V ceně mají teplou sprchu i úschovnu zavazadel. V recepci si také mohou nechat za pět korun dobít mobilní telefon. A dozví se tady veškeré potřebné informace. Bagety či nápoje jako v minulosti už tady ale k mání nejsou. "Veškeré občerstvení nyní zajišťuje restaurace v areálu. Otevírá hned ráno a začíná snídaněmi. Venku je také dispozici stánek," dodala Horáčková.

Stanové městečko se k životu obvykle probouzí kolem deváté hodiny. Někdo se postaví do fronty na sprchu, jiní vystačí jen s umytím studenou vodou ve žlabu pod širým nebem. O necelou hodinu později se vydávají první nedočkaví diváci do města na projekce. Mohou jít pěšky, nebo opět využít bezplatného "pendlbusu". Už několik let se sem vrací i Katka z Prahy. Nejdříve přespávala v automobilu u Thermalu, teď dává přednost stanu.

"Jednak to auto už nemám a také se už nedá u Thermalu parkovat. Festival mám ráda, uvidím tady vždy spoustu filmů, které v žádném z multikin neuvedou. Mám moc ráda festivalovou atmosféru, i když na druhou stranu těch lidí je tady až příliš mnoho. Pokud jde o lístky, tak je obvykle seženu na všechny filmy, které chci vidět," poznamenala.