Až přespříliš krutosti na benátském festivalu

  • 2
Slavnostní zahájení 58. mezinárodního filmového festivalu v Benátkách se konalo ve středu za mimořádné policejní asistence, neboť ve starobylém městě na laguně nedávno vybuchla bomba. Tentokrát se exploze a násilí odehrávaly jen na plátně, zato v míře vrchovaté.

Bratři a spousta krve

Makedonský režisér Milčo Mančevski, který si v roce 1994 odvezl z Benátek Zlatého lva za svou prvotinu Před deštěm, ve svém novém díle nazvaném Prach neušetřil diváka žádné krutosti. Příběh dvou bratrů, kovbojů, kteří se na počátku minulého století v Americe znesváří kvůli ženě, je poskládán z útržků tak, jak ho líčí v dnešním New Yorku stařena mladému kriminálníkovi, který ji přišel vykrást. Pro zlato se tenkrát dal naverbovat do Makedonie i jeden z dotyčných bratrů: odjel z Ameriky do Evropy a tady se dozvěděl o odměně vypsané na dopadení vůdce banditů bojujících proti tureckým okupantům. O ušlechtilých pohnutkách žádné postavy nemůže být řeči: pistole je v makedonských horách stejně výkonná jako na Divokém západě a Luka ve vřavě bitek tureckých vojáků s rebely vždycky myslí na vlastní prospěch. Ostatně stejně jako jeho bratr, který se ze zámoří vypraví po jeho stopách až sem, aby si s ním konečně vyřídil účty.

Uřezané hlavy napíchnuté na kříž, střeva pokrytá hejny much, pes nesoucí v hubě lidskou ruku, dívka, jež v agonii stihne porodit dítě zplozené s vlastním otcem o pár okamžiků dříve, než je Turci před jejíma očima zabijí - to jsou jen některé výjevy, jimiž tvůrce odkazuje k dnešní realitě Balkánu, neméně realisticky popsané televizí. Jenže všechny ty hrůzy jsou nafilmovány až příliš virtuózně a jejich hudební doprovod je tak patetický, že nakonec máme dojem loutkového horroru; jako by ani herci Joseph Fiennes a David Wenham svým postavám nevěřili a jen je předváděli. Kupodivu věrohodnější je současná část filmu díky výkonu Rosemary Murphyové v roli staré vypravěčky i dokumentaristickým záběrům z newyorských ulic.

Důsledky korejské války

Diváci ještě nevydýchali Prach uvedený mimo soutěž a už se na ně snesly rafinovanější hrůzy prvního soutěžního filmu, Adresa neznámá. Korejský režisér Kim Ki Duk vzbudil loni v Benátkách senzaci filmem Ostrov, jehož sadomasochistický obsah zvláštně korespondoval s estetizujícím ztvárněním. Udice rvaná z pochvy je ovšem jen čajíček proti nynějším prostřeleným varlatům, vypichovaným očím, znásilňování, oběšeným psům a posléze důmyslně uškrcenému původci jejich běd. Nemluvě o rodinách, kde padají jen rány a kopance a kde syn mučí matku. To vše je podle tvůrce důsledek korejské války a amerických základen v Jižní Koreji.

Režisér dorazil na tiskovou konferenci obklopen hloučkem svých skalních obdivovatelů, na sobě vojenský oděv a bagančata. Nepochybně většímu zájmu se těšil ovšem příjezd největší zahraniční hvězdy, Nicole Kidmanové. Ta se ukáže publiku zítra před premiérou soutěžního filmu Ti druzí.

Herečka Charlize Theronová s přítelem

Helen Huntová na benátském festivalu

Nicole Kidmanová přijíždí na MFF Benátky

Makedonský režisér Milcho Manchevski s Anne Bronchetovou, Davidem Wenhamem a Nikolinou Kujacovou

Makedonský režisér Milcho Manchevski na 58. MFF v Benátkách