Z příprav filmu Moje slunce Maad

Z příprav filmu Moje slunce Maad | foto: archiv Michaely Pavlátové

Od nebeských myší k Pyšné princezně. Na animaci je covid zatím krátký

  • 1
Zatímco hrané filmy nabraly s příchodem koronaviru zpoždění, animace si dovedla s pandemickými limity snáze poradit. I proto teď může ohlásit hned několik připravených premiér.

„Výroba animovaných filmů trvá léta, animace je proto dobrým oborem právě na překonávání kratších krizových období. I v době pandemie je možné většinu výroby organizovat na dálku. Obor tak svým způsobem přináší určitou hospodářskou i sociální stabilitu. Současná krizová situace se podepíše spíše na příštích obdobích – hlavně kvůli nemožnosti připravovat nové, pro animaci nad jiné důležité koprodukční projekty,“ vysvětluje místopředseda Asociace animovaného filmu Michal Podhradský.

Chystané premiéry jeho slova potvrzují, vesměs totiž vznikaly díky mezinárodní spolupráci. Nejblíže vstupu do kin, byť už přeloženému z plánovaného února na říjen, stojí celovečerní film Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka Myši patří do nebe, jehož scénář na motivy stejnojmenné knihy Ivy Procházkové napsali Alice Nellis a Richard Malatinský. V česko-francouzsko-polsko-slovenské koprodukci sledují dobrodružný život zvířat na věčnosti – ovšem pouze dočasné.

Pro změnu Francie, Německo a Česko stojí za snímkem režisérky Florence Miailhe nazvaným Přes hranici, jenž předběžně počítá se světovou premiérou na letošním festivalu v Cannes. Zosobňuje unikát, totiž vůbec první celovečerní animovaný film realizovaný technikou animace olejovými barvami na skle, a vypráví o dramatické cestě sourozenců utíkajících před pronásledováním z východu Evropy.

Těsně před dokončením se nachází projekt Michaely Pavlátové Moje slunce Maad, na němž se podílí též Francie a Slovensko. Adaptace knihy Petry Procházkové líčí nečekané zážitky moderní ženy z Česka provdané do Afghánistánu a vedle poměrně vysokého rozpočtu má i neméně vysoké ambice včetně účasti na světových festivalech či mezinárodní distribuci.

Točí se také celovečerní animovaná Pyšná princezna v režii Radka Berana nebo Websterovi z dílny Kataríny Kerekesové, navazující na úspěšný seriál o pavoučí rodině. Debutant Petr Budínský připravuje v česko-slovensko-belgické koprodukci animovaný film pro děti Srdce Věže a mezinárodní Perla má být hotová do konce roku 2022.

Vedle dlouhometrážních děl se rodí také krátká, která hodlají navázat na loňský úspěch loutkové Dcery. Nyní se do širšího oscarového výběru dostala groteska Sh_t Happens a Německo vysílá za Oscarem celovečerní distribuční příběh Fany a pes, dětské dobrodružství z přelomového podzimu 1989, na němž se Česko rovněž podílelo.