Denis Šafařík a Anna Kadeřávková v pohádce Kouzelník Žito (2018)

Denis Šafařík a Anna Kadeřávková v pohádce Kouzelník Žito (2018) | foto: © Česká televize / David Raub

PRVNÍ DOJMY: Štědrovečerní Kouzelník Žito zabloudil v muzikálu

  • 575
Vcelku úhledný, pohledný a průhledný, poslušný všech nepsaných pravidel, jak má premiérová štědrovečerní pohádka veřejnoprávní ČT vypadat; takový byl letošní Kouzelník Žito. Držel tradici, odmítl experimenty, přesto si nadrobil. Spletl si hravou filmovou písničku se sošným jevištním muzikálem.

Z pověsti o kouzelníkovi, který žil na dvoře krále Václava IV., si vzala pohádka pouze jeho jméno, čarování mu usnadnila pomocí pekelného daru a původ nalezence z obilí mu přiřkla podle zkazky o králi Ječmínkovi. Což je zcela legitimní postup k vybudování půdorysu, do něhož se zasadí klasické figurky.

Tedy bylinkářka, král, zlý rádce a pochopitelně čerti, kvůli jejichž glosování pozemského dění - „To by se v pekle stát nemohlo“ - se průběžný vypravěčský komentář stal zbytečným.

Pavel Liška měl bohatší škálu výrazu než Tatiana Vilhelmová, připomínající čertíka z Princezny ze mlejna, nicméně coby pekelné duo spolu ladili včetně hezkých jazykových hříček jako Nemel popel!

Příjemnou změnu přinesla hrdinova vojenská služba, tolik pohledných mladíků se sklonem k rebelské recesi se vždycky publiku zavděčí, a Žitovy zásahy proti zpupné moci si našly pár zábavných situací, od zmanipulovaných dětí až po princeznu na hnojišti. 

Kouzelník Žito

50 %

ČR, 2018, 104 min.

režie: Zdeněk Zelenka

hrají: Denis Šafařík, Anna Kadeřávková, Pavel Kříž, Jiřina Bohdalová

Kinobox: 27 %

IMDb: 3.9

S kouzlem odhalujícím více či méně komunální nepravosti se zápletka poněkud zauzlila, Žito tu působil spíše jako zaměstnanec České obchodní inspekce při výkonu služby v tržnici. Také přibylo odkladů prodlužujících zřejmě stanovený čas: Povíme si to večer, uděláme to ráno.

Na druhou stranu finále zase hodně napravilo: jednak Liškovým dojemným udavačstvím, jednak Bolkem Polívkou, který na omezeném hereckém prostoru vybudoval jednoho z nejosobitějších Luciferů naší pohádkové historie.  

Ovšem hlavní zádrhel Kouzelníka symbolizovala průpovídka „jen aby nezačala zpívat“. Kdykoli přišlo hudebně taneční číslo, svou melodikou i texty rozbilo původní poetiku a do filmových klipů vneslo podobu jevištních muzikálů. Výlevy „více lhát, mít zlo rád, jak správně žít“ by nadělaly spoušť v každé pohádce.