Tereza Voříšková a Jan Strejcovský coby sourozenci ve filmu Chata na prodej | foto: CinemArt

PRVNÍ DOJMY: Taková normální rodinka chce cenu za Chatu na prodej

  • 2
V soutěži Na východ od Západu se předvedla domácí novinka Chata na prodej. Zdobí ji herci Ivana Chýlková, David Vávra, Tereza Voříšková, Jana Synková, Jan Kačer a nálada dob, kdy chata znamenala pro běžnou českou rodinu „vlastní malé moře“. Je však zdejší nostalgie přenosná do světa?

Rodina se rozhodne prodat starou chatu, na niž už delší dobu nejezdí. Matka však trvá na tom, aby tu všichni společně strávili poslední noc, než domek u lesa převezme nový majitel. A opravdu se jí plán podaří, byť se zdá, že kontakty uvnitř domáckého mikrosvěta jsou dávno rozklížené.

Hraje se modelová podívaná někde mezi Homolkovými a Takovou normální rodinkou, kde má každá typizovaná postava jasně předurčené chování i povahu, méně však už motivace.

Domáckou galerku tak tvoří umanutá matka, chápavý otec, hádavá babička, vyhaslý dědeček a dvě dospělé děti: dcera s německým partnerem, syn se slovenskou dívkou.

Že to neklape ani ve vztazích obou mladých párů, ukáže se již během cesty, která vede přes hřbitovy ke špekáčkům u piva s vlezlým sousedem a k noční válce. Ráno se zjistí, že dědeček zmizel, takže kocovinu přehluší orientační běh v jeho stopách a završí trocha mystické symboliky.

Pokud má člověk sklon k oprašování vzpomínek, cítí se s Chatou na prodej příjemně, i když spíš u televize. Divácky je druhý film Tomáše Pavlíčka určitě vstřícnější než jeho debut Parádně pokecal, nicméně v paměti z něj mnoho nezbude. Kromě pochyb, zda potrhlé hysterie není na jednu rodinu přes míru.