Tomáš Novotný, Peter Pecha a Ján Jackuliak v představení Vše o mužích

Tomáš Novotný, Peter Pecha a Ján Jackuliak v představení Vše o mužích | foto: Jerry Háša

RECENZE: Raději bez cukrkandlového patosu. Je lépe, když muži jen baví

  • 0
Všestranná živelnost trojice herců a komediální scény jsou největší předností kusu Vše o mužích, který znovu nastudovalo divadlo Studio DVA. Své nadání i nabyté zkušenosti zde totiž předvádí Ján Jackuliak, Peter Pecha, Tomáš Novotný.

Muži. Muži v posilovně, muži na tahu, muži na lavičce krmící holuby. Ale i muži po pohřbu, muži v hnízdečku lásky či muži v zákulisí stripbaru. Hra úspěšného chorvatského dramatika Mira Gavrana Vše o mužích se v pražském divadle Studio DVA s úspěchem hrála mezi lety 2008 a 2019.

Nyní ji tehdejší režisérka Jana Janěková nastudovala znovu, ovšem v jiném obsazení. Do trojice mužů, kteří publiku ukážou chlapský svět z rozdílných úhlů, si vybrala své žáky z různých ročníků – Jána Jackuliaka, Tomáše Novotného a Petera Pechu, tedy všestranné herce otřískané nejrůznějšími muzikálovými i činohernímu produkcemi.

Sázka na pohybově nadanou a živelnou trojici se vyplatila. Gavran svůj text totiž vystavěl na prolínání několika navzájem oddělených příběhů; neustálé přechody z role do role, rychlé převlíkání v zákulisí a střídání komických i dramatických poloh doslova „na pětníku“ totiž vyžaduje velký fyzický a vlastně i psychický fond.

Upřímně, Gavranova hra ukazuje mužský svět jen v sérii klasických klišé. A tak se před diváky posiluje, kamarádsky špičkuje, popíjí, mlaská nad krásou ženského těla, ale i vaří či žárlí (to když se ukazuje takzvaně menšinový díl mužského světa).

Taková předloha proto logicky nabízí více prostoru v komediálních partech, kde mohou režisérka i herci jít více do nadsázky. Dramatické chvíle oproti tomu působí předvídatelně, cukrkandlově a doslova zasmrádají patosem.

Vše o mužích

60 %

Studio DVA

premiéra 12. července 2021

režie: Jana Janěková

hrají: Ján Jackuliak, Peter Pecha, Tomáš Novotný

Naštěstí je těch prve zmíněných scén více. A Jackuliak, Novotný a Pecha nechávají na pódiu všechno, aby se publikum bavilo. K nejlepším momentům patří jednoznačně právě s velkou nadsázkou podaná linka ze stripbaru, kde si Jackuliak střihl roli buranského šéfa, Novotný utiskovaného poskoka a Pecha „stydlivého hřebce“.

Publikum se baví, více od lehké produkce nečekat. Předestřený žánr a formát lze ve Studiu DVA ostatně doplnit ještě pohledem z druhé strany (Vše o ženách zde hrají Jitka Schneiderová, Anna Šišková a Jana Krausová) a vlastně taktéž s průnikem obou světů. Loni zde totiž v premiéře uvedli přece jen trochu rafinovaněji sepsanou hru Petera Quiltera Duety s Monikou Absolonovou a Filipem Blažkem. Více už se asi k tématu muž a žena na sto způsobů dodat nedá.