Kateřina Marie Fialová a Tomáš Klus při natáčení klipu k písni Vánoční čas

Kateřina Marie Fialová a Tomáš Klus při natáčení klipu k písni Vánoční čas | foto: Alena Hrbková

Lidi naděl, do klubů a do divadel, zpívá Tomáš Klus v nové vánoční písni

  • 5
Vánoční čas zní název nové písně, kterou Tomáš Klus a Kateřina Marie Fialová nazpívali ve spolupráci s Městskými divadly pražskými. Text písně se dotýká uzavřených divadel a dalších kulturních prostor, klip vznikal v divadle ABC za spolupráce tamních herců.

Zdeněk Piškula, Martin Donutil, Nina Horáková, Kryštof Krhovják, Milan Kačmarčík a další herci Městských divadel pražských se mihli v klipu k vánoční písni, kterou zpěváci Tomáš Klus a Kateřina Marie Fialová přímo oslovují samotného Ježíška: „Lidi naděl do klubů a do divadel“.

„S krátkou přestávkou v září jsou naše divadla pro diváky zavřená už téměř osm měsíců a i přesto, že stále zkoušíme, vydáváme knihy, pracujeme na vzdělávacích programech nebo streamujeme, naše hlavní a nejdůležitější činnost, představení před živým publikem, nám všem velmi chybí,“ dodává ke společné práci ředitel scény Daniel Přibyl.

Píseň vznikla ve studiu hudebního producenta Jiřího Buriana, klip režíroval divadelní a filmový režisér Jakub Šmíd ve spolupráci s výtvarníkem Petrem Vítkem. Odehrává se převážně na jevišti divadla ABC, kde slavnostně odění herci zdobí vánoční strom. Ten ovšem neuvidí diváci, ale jen prázdné hlediště. 

Tomáš Klus s pražskou scénou spolupracuje dlouhodobě, významnou roli ztvárnil v muzikálu Elefantazie, který měl letos na prknech ABC premiéru ještě před vypuknutím pandemie.

„Píseň Vánoční čas jsme zamýšleli jako dárek pro naše milované diváky, věříme ale, že osloví i všechny ostatní, kterým chybí živá kultura a už se nemůžou dočkat, až usednou v hledišti svého oblíbeného divadla,“ dodává Přibyl.

Klip měl premiéru ve čtvrtek večer, tedy ve stejný čas, kdy radní Hlavního města Prahy oznámili, že divadla, která město zřizuje, zůstanou zavřená až do konce února. K těmto scénám patří právě i Městská divadla pražská, pod která spadají ABC, Rokoko a Komedie.