V jihočeském divadle se ohlédli za loňskou sezónou

Ceny Stanislavy Součkové a Karla Rodena za umělecké výkony v divadelní sezóně 1999/2000 převzalo osm členů činohry, opery a baletu Jihočeskéhodivadla. Ocenění, o nichž rozhodují vedle odborníků také diváci, udělilo vedení divadla letos již počtvrté. V oboru činohry udělila odborná porota ceny Daniele Bambasové za roli Tekly v Gogolově Ženitbě a Martinu Kubačákovi za ztvárnění Podkolatova ve stejné inscenaci.

Oceněnými z operního souboru jsou Miroslava Veselá za Mařenku ve Smetanově Prodané nevěstě a Alexandr Beň za titulní roli v Mozartově Donu Giovannim. Za roli Desdemony v baletu Jana Hanuše Othello a za sólový tanec na ústřední téma baletu Láska v mokrém listí převzali ceny Monika Strnadová a Pavel Novotný.

Ceny Stanislavy Součkové
a Karla Rodena

za sezónu 1999/2000

činohra - muži Martin Kubačák
(Ženitba)
činohra - ženy Daniela Bambasová
(Ženitba)
opera - muži Alexandr Beň
(Don Giovanni)
opera - ženy Miroslava Veselá
(Don Giovanni)
balet - muži Pavel Novotný
(Láska v mokrém listí)
balet - ženy Monika Strnadová
(Othello)
divácká cena Miroslava Veselá
Libor Čihař
cena Čs. rozhlasu Petr Šporcl
Diváckou cenu získali operní pěvkyně Miroslava Veselá a Libor Čihař z baletního souboru. Držitelem Ceny Českého rozhlasu České Budějovice za výkony v rozhlasových dramatických pořadech určily hlasy rozhlasových posluchačů herce Petra Šporcla. O cenách pro muže a ženu z každého souboru divadla rozhoduje odborná porota, hlasování diváků pak určí držitele divácké ceny. V obou případech jde o morální ocenění, ceny mají podobu sošek múzy Thálie z dílny akademického sochaře Tomáše Prolla.

Každoročně udělované ceny Jihočeského divadla nesou jména dvou významných umělců, kteří v tomto divadle delší dobu působili. Operní pěvkyně Stanislava Součková po téměř deseti letech v Českých Budějovicích zpívala v Národním divadle a na předních českých operních scénách. Herec Karel Roden působil v Českých Budějovicích prakticky celý svůj život a bývá označován za nestora jihočeské činohry.

V sezóně 1999/2000 uvedly činohra, opera a balet Jihočeského divadla 378 představení, která zhlédlo 106.513 diváků. Zvláštností divadla jsou letní představení před otáčivým hledištěm v zámeckém parku v Českém Krumlově.

Ceny Stanislavy Součkové a Karla Rodena za umělecké výkony v divadelní sezóně 1999/2000 převzalo 7. března v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích osm členů činohry, opery a baletu tohoto divadla. Na závěr předávání cen pohřbili herci Lenka Krčková a Jiří Šesták ředitele divadla Jana Mrzenu.

Cenu Karla Rodena za mimořádný mužský výkon v činohře získal 7. března v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích Martin Kubačák za roli Podkolatova v Gogolově Ženitbě.

Cenu Stanislavy Součkové za mimořádný operní výkon a diváckou cenu získala 7. března v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích Miroslava Veselá za roli Mařenky v Prodané nevěstě.