Boris Rösner v roli Harpagona

Boris Rösner v roli Harpagona. | foto: Národní divadlo

Těžká nemoc zabránila Rösnerovi hrát

  • 4
Mimořádně náročná sezona, v níž ztvárnil tři hlavní role ve třech pražských divadlech včetně svého domovského Národního, nakonec skončila pro Borise Rösnera špatně. Herce skolila vážná plicní choroba, jejíž léčba potrvá půl roku. V novince Pygmalion ho nahradí Igor Bareš.

"Přesnou diagnózu neznáme, ale jde o vážnou chorobu. Pan Rösner je v domácím ošetřování a do nemocnice dojíždí," uvedla tisková mluvčí Národního divadla Kateřina Ondroušková.

Pro Národní divadlo je onemocnění předního herce závažným problémem, a to i provozním. 

Kvůli Rösnerově nemoci muselo přesunout premiéru Shawova Pygmalionu, v níž měl herec ztvárnit profesora Higginse a jeho prostořekou žačku Petra Špalková. Premiéra bude 28. září a v roli Higginse se místo Borise Rösnera objeví Igor Bareš.

"Igor Bareš k nám přechází do stálého angažmá. S panem Rösnerem samozřejmě počítáme, jde pouze o alternaci," říká Ondroušková.

Rovněž do ostatních rolí je divadlo nuceno nasadit záskoky, "Ve Sheridanově Škole pomluv to je František Němec, v Cyranovi bude roli de Guiche zatím hrát Alexej Pyško," oznámila Kateřina Ondroušková.

Národní divadlo chce na repertoár vrátit i veleúspěšného Lakomce, o alternantovi však ještě není stoprocentně rozhodnuto. Kdo nahradí nemocného herce v Lakomci, bude podle Ondrouškové jasné příští týden.

Změny v programu čekají i Divadlo pod Palmovkou, v němž Boris Rösner účinkuje v inscenacích Ubohý vrah a Cyrano de Bergerac, kde hraje titulní roli.

"Cyrana nebudeme hrát dokud se pan Rösner nevrátí, v úloze Kerženceva v Ubohém vrahovi budeme mít alternaci," říká Radka Petermichlová z Divadla pod Palmovkou.

Divadlo ABC, v němž Boris Rösner exceluje jako romantický herec  Frederick Lemaitre, se rozhodlo ponechat inscenaci Frederick zatím na programu. "Nechtěli jsme podnikat dopředu takové kroky, věříme ve velkou energii a vitalitu pana Borise Rösnera. Případné změny uděláme v září," uvedla Jana Jandová z divadla ABC.