Záběr z choreografie Dos soles solos

Záběr z choreografie Dos soles solos | foto: Martin Divíšek

Loutka a dvě slunce. Balet Národního divadla míří s premiérami na YouTube

  • 0
Puppet. Dos Soles Solos. Hned dvě novinky přichystal svým divákům na březen Balet Národního divadla. Obě budou k vidění prostřednictvím YouTube kanálu souboru, první hned ve čtvrtek od 19:00, druhá přesně o týden později.

Jde vlastně o dvě choreografie, které se stanou součástí inscenace Phoenix, novinky repertoáru, kterou doplní ještě třetí s názvem Prelude und Liebestod a jež se v celku ukáže až před živými diváky.

Puppet a Dos Soles Solos připravili Angličan Douglas Lee a Španěl Alejandro Cerrudo; s baletním souborem na nich pracovali od srpna do listopadu loňského roku.

„Můj balet se jmenuje Puppet (česky loutka),“ popisuje své dílo Douglas Lee. „Velmi rád využívám pružnosti lidského těla, abych vytvořil něco krásného, nicméně myšlenka loutkohry naznačuje i použití vnější síly, která tanečníkem pohybuje a ohýbá jej mnohdy až do nepřirozených úhlů,“ zamýšlí se britský choreograf, tanečník a dlouholetý sólista stuttgartského baletu.

„Symbolické postavy jako například právě loutky probouzejí v lidech tvořivost a fantazii. Je to stejná energie, která diváky táhne do divadla na balet,“ dodává Lee, který si vedle choreografie vzal na starost i scénu, kostýmy a světelný design. Baletním mistrem byl Jiří Kodym, tančí například Nikola Márová či Magdalena Matějková.

Každý den vychází nové

Druhá choreografie odkazuje názvem ke dvou ojedinělým sluncím. „Když přijdu na baletní sál, už nepřemýšlím o slunci, smrti ani znovuzrození. Jen poslouchám hudbu a pozoruji tanečníky a postupně spolu vytváříme něco nového,“ vysvětluje název Alejandro Cerrudo. „Napadá mě k tomu citát Chrise McCandlesse: Životní radost se rodí z nových zážitků, neexistuje větší potěšení než mít před sebou horizont, který se neustále mění a na němž každý den vychází nové, jiné slunce,“ upřesňuje španělský tanečník a choreograf nyní působící v seattleském Pacific Northwest Ballet.

Scénu k Dos Soles Solos připravila Caroline Shawová, scénu pak Michael Korsch. Baletním mistrem byl Alexandre Katsapov, tančí Patrik Holeček, Jonáš Dolník či třeba Morgane Lanoue.

Obě choreografie, na které na webu první scény lákají i krátké trailery, budou na baletním YouTube k vidění zdarma.