Lars Vilks

Lars Vilks | foto: Profimedia.cz

Premiéra muzikálu o karikaturách Mohameda se odkládá

  • 2
Švédský umělec Lars Vilks má potíže s uvedením muzikálu Psi. Ten vznikl na motivy jeho karikatur proroka Mohameda a měl mít premiéru v den výročí teroristických útoků na Spojené státy. Vlastník kulturního střediska ve švédském Dalby inscenaci odmítl s tím, že muzikál odporuje pravidlům pronajímání budovy.

Vilks se stal mezinárodně známým poté, co v jednom lokálním švédském deníku nakreslil Mohameda s psí hlavou, čímž si vysloužil hněv radikálních muslimů. Muzikál, jehož uvedení již odmítla i dánská Kodaň, pojednává o netoleranci ke svobodě projevu a jejích projevech v souvislosti s aférou karikatur, jež začala před třemi lety v Dánsku.

Kodaňské kulturní středisko Charlottenborg letos počátkem května od plánu odstoupilo poté, co Vilks bez porady s ostatními prozradil místo příprav muzikálu i datum jeho plánovaného uvedení. Tím mělo být 11. září, tedy výroční den teroristických útoků na Spojené státy. Dánové se podle svého vyjádření chtějí věnovat kulturním a společenským problémům, nikoli Vilksově osobní reklamě.

. Jak žije Lars Vilks

Podívejte se na reportáž CNN

Každý den ráno před nasednutím do auta kontroluje podvozek. Hledá bombu. Za zabití kontroverzního umělce Vilkse Al-Kajda nabídla 150 tisíc dolarů. Sochař, kreslíř a nyní i autor muzikálu dostává desítky výhružných mailů, textových zpráv, v nichž mu muslimové slibují bolestivou smrt. Vilks se, zdá se, nebojí. "Nikdo nemá rád pravdu, ale někdo ji říkat musí," reagoval na dotaz, zda mu jeho karikatury nepřipadají až příliš arogantní.

REPORTÁŽ CNN Z DOMU LARSE VILKSE

Premiéru si tak dílo mělo odbýt 13. září v rámci kulturních dnů v nevelké vsi Dalby mezi městy Malmö a Lund. Hlavními postavami Vilksova muzikálu měly být podle předběžných informací íránský prezident Mahmúd Admadínežád, švédský premiér Fredrik Reinfeldt a členové mezinárodní teroristické organizace Al-Kajda.

Nyní však i Dalby od projektu ustoupilo z důvodů, jimž sám Vilks podle deníku Sydsvenska Dagbladet nevěří. "Je očividné, že představení ve svém objektu nechtějí, a odkazují přitom na banální formality. Svým způsobem tomu rozumím, vlastník má samozřejmě strach, že takto kontroverzní dílo jeho objekt poznamená. Jde o velmi citlivé téma, které už vyvolalo tak vzrušenou debatu. Nezbývá než jít dále a hledat nové možnosti," řekl kontroverzní Švéd uvedenému listu.

V hledání objektu pro premiéru muzikálu chce Vilks pokračovat. Historii jeho díla to prý učiní ještě zajímavější.

,