Martin Stropnický byl hostem on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz

Martin Stropnický byl hostem on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz | foto: David Votruba, iDNES.cz

Pracuji, i když venčím psa, říká Martin Stropnický

  • 0
Inscenace Jistě, pane ministře, kterou umělecký šéf pražského Divadla na Vinohradech Martin Stropnický uvedl na prkna, má za sebou 150 repríz. Nyní má před sebou novou hru, ptejte se ho ve čtvrtek od 12 hodin, na co se můžete těšit.

Odpovědi martina Stropnického najdete ZDE

Umělecký šéf vinohradského divadla odpovídal čtenářům

Hra Jistě, pane ministře je Stropnickoho režijním debutem a diváci její první reprízu viděli v únoru 2006. V divácky úspěšné komedii hrají hlavní role Viktor Preiss a hostující František Němec.

Na režijní premiéru navázal o rok později komedií Joe DiPietra Famílie aneb Dědictví otců zachovej nám, Pane. "Tuto inscenaci nedávno natočila a vysílala Česká televize, diváci v ní mohou obdivovat herecké mistrovství Jiřiny Jiráskové, Jany Hlaváčové, Petra Kostky a Ilji Racka," připomněla mluvčí scény Zuzana Paulusová.

Jistě, pane ministře

Jistě, pane ministře

Z inscenace Adina

Z inscenace Adina

Na podzim stejného roku inscenoval M. Stropnický text Mileny Jelínkové Adina, inscenace byla ve světové premiéře uvedena 30. listopadu 2007 ke 100. výročí otevření vinohradského divadla s tím, že hlavní roli Adiny hrála Stropnickoho manželka Veronika Žilková.

Ve výčtu Stropnického režií následovala hra N. Richarda Nashe Obchodník s deštěm (premiéra leden 2009), roli Lízy nastudovala Andrea Elsnerová, Billa Starbucka hrál Filip Blažek.

Zatím posledním titulem, pod kterým je herec z televizní Kriminálky Anděl podepsaný, je Zkouška orchestru podle slavného filmu F. Felliniho. Stropnický je také autorem divadelní adaptace, roli dirigenta vytvořil Viktor Preiss.

Z inscenace Zkouška orchestru

Viktor Preiss v inscenaci Zkouška orchestru

Na začátku následujícího roku Stropnický odstartuje zkoušky Shakespearova dramatu Caesar, premiéra je plánovaná na březen 2011.