Tetička a já

Tetička a já - Fotografie z divadelního představení Tetička a já, které připravilo pražské Divadlo v Řeznické. | foto: Divadlo v Řeznické

Postránecký pohřbívá vtipně a dojemně

Přijel, aby pohřbil svoji tetičku. Je prý na tom bába špatně, ale ona ne a ne umřít. Jak jen na ni? Pražské Divadlo v Řeznické představilo komickou, ale přitom dojemně laděnou hru nazvanou Tetička a já v hlavní roli s Václavem Postránecký.

Coby bankovní úředník přijíždí po 35 letech za svojí tetičkou, aby ji "pohřbil". Jenže po příjezdu zjistí, že to s umírající stařenou není zase tak špatné, a ona ne a ne umřít. Jak jen bábě její cestu na onen svět usnadnit?

Inscenace Morrise Panycha se může pochlubit vtipným scénářem. Jenže ten sám o sobě nestačí, hlavní roli musí ztvárnit někdo, kdo k němu přidá hrstku hereckého umu, a v jehož podání humor nezapadne do divadelních zákoutí. A to se podařilo právě Václavu Postráneckému.

Svým pojetím role rozesměje, i když mlčí. Stačí gesto či mimický výraz, a divák se baví. Jeho herecká partnerka Libuše Švormová, v alternaci s Ninou Jiránkovou, toho moc nenamluví, a tak sám musí udržet divákovu pozornost až do konce.

Tato emotivní skoro one-man show jiskří černým humorem a morbiditou od začátku až do konce. Do konce, který divák přinejmenším vůbec nečeká.

I když hra servíruje nemalou dávku humoru, nese na svých bedrech silnou myšlenku. Postránecký z ničeho nic změní atmosféru vtipnou v atmosféru dojemnou a citově roztřesenou. Vtip se najednou přenese na vlnu smutku, nostalgie, stáří a lidské samoty. 

Skromné scénické řešení příjemně zapadne do atmosféry Divadla v Řeznické. Divadlo tak nabízí veselou a přitom dojemnou podívanou, která jako bonus může slíbit nadstandardní herecký výkon.