Peter Falk jako poručík Columbo

Peter Falk jako poručík Columbo | foto: Universal

Poručík Columbo bude kouřit doutníky na českých divadelních prknech

  • 5
Nejenom filmy, ale i televizní cykly poutají pozornost divadelních dramaturgů. Svědčí o tom projekt pražské divadelní společnosti On Stage!, která připravuje původní hru Williama Linka a Richarda Levinsona nazvanou Columbo - Vražda na recept.

"První veřejné uvedení se uskuteční 12. června ve Východočeském divadle v Pardubicích. Premiéry se plánují na polovinu září v pražském divadle Broadway; předprodej bude zahájen už tento týden. Zde se bude jako první činoherní projekt této scény hrát pravidelně," uvedla na dnešním setkání s novináři mluvčí této společnosti Petra Doležalová.

Režiséři Roman Štolpa a Martin Novotný, který hru přeložil, do titulní role obsadili Josefa Laufra, kterého s Columbem spojuje vášeň pro kouření doutníků, v alternaci s Daliborem Gondíkem a dále například Petra Štěpánka, Jana Čenského, Kateřinu Macháčkovou, Danu Morávkovou, Sašu Rašilova a Jitku Sedláčkovou.

Pro Novotného je inspektor Columbo jedinečným fenoménem. Řadí ho hned vedle rady Vacátka, Chaplina, Laurela a Hardyho a jim podobným. "Taková zásoba člověčenství, jemného humoru, lidských nectností i citů v jediné osobě se málokdy najde. A vzhledem k tomu, že nemám moc rád superpoldy bez bázně a hany, byl mi vždy tenhle človíček nadmíru sympatický, protože byl jako já - normální člověk," podotkl k inscenaci.

Peter Falk jako poručík Columbo

"Rád se dívám, jak poručík Columbo ožívá tady u nás, na českých divadelních prknech. Je to krásná práce pomáhat mu. Doufám, že spolu toho vraha zase dopadneme," podotkl Štolpa.

Historie této detektivní hry spadá už do začátku 60. let minulého století, kdy se autoři Richard Levinson a William Link rozhodli uvést na jeviště drama s názvem Prescription: Murder. V ní se prý poprvé objevila postava se jménem poručík Columbo, kterého hrál Bert Freed. Premiéru měla v San Francisku.

O několik let později se autoři doslechli, že společnost Universal hledá náměty pro televizní projekty a scénář oprášili. Detektiva, který vypadá, že neumí do pěti počítat, je zapomnětlivý a téměř nešikovný, oblečený do nevýrazného hnědého obleku, starého svrchníku a zmačkaného plstěného klobouku, měli nejprve ztvárnit například Lee J. Cobb nebo slavný Bing Crosby.

Peter Falk jako poručík Columbo

Roli však nakonec získal Peter Falk, který z ní udělal legendu. Poprvé se na obrazovkách objevil v únoru 1968 a během deseti let bylo natočeno celkem 44 dílů. Falk za ně získal několik cen Emmy a stal se ikonou americké televize.

Po desetileté odmlce se autoři ke Columbovi v roce 1989 vrátili. Poručík Columbo se nakonec stal tak oblíbeným, že musel vyřešit 69 případů. Ještě v roce 2007 dostal osmdesátiletý Peter Falk scénář na další díl, který se měl jmenovat Columbo: Poslední případ, ale televize ABC kvůli jeho věku a zdravotnímu stavu od natáčení nakonec upustila.

,