Dojatý Kodet - Jiří Kodet dostal Českého lva za nejlepší výkon v hlavní roli ve filmu Pelíšky. (4. března 2000) | foto: Michal Růžička, MF DNES

Pohřeb Jiřího Kodeta bude ve čtvrtek

  • 5
Pohřeb herce Jiřího Kodeta se uskuteční ve čtvrtek 30. června. Lidé se s ním mohou rozloučit od 11 hodin na jevišti Národního divadla. Od 15 hodin se pak bude konat obřad ve Velké obřadní síni ve Strašnicích.

NEPŘEHLÉDNĚTE:
- Zemřel herec Jiří Kodet
VELKÁ FOTOGALERIE

Herec Jiří Kodet zemřel v sobotu po dlouhé nemoci doma v Točné na okraji Prahy. - více zde

"Pohřeb ve Strašnicích bude spíše pro rodinu," uvedla pro iDNES exkluzivně Kateřina Ondroušková z Národního divadla.

O tom, jak bude pietní akt v Národním divadle přesně vypadat, se ještě jedná. "S velkou pravděpodobností budou proslovy převážně jen v divadle," dodala mluvčí. 

Pocházel ze slavného českého hereckého rodu, byl pravnukem herce Vendelína Budila. Narodil se 6. prosince 1937 herečce Národního divadla Jiřině Steimarové a sochaři Janu Kodetovi.

Po celou dobu své herecké kariéry spolupracoval s divadlem, filmem a televizí. Nezapomenutelné jsou jeho role ve snímcích Probuzení, Hotel pro cizince, Hra o jablko.

V Národním divadle působil od roku 1991. Diváci ho mohli vidět jako Žaka v Topolově Sbohem Sokrate, jako Jacquese v Shakespearově komedii Jak se vám líbí.

Později ztvárnil Měšťana a Generála v Goethově Faustovi, Skřivánka, Obchodníka se známkami a Generála v adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále. Vystupoval zde i ve čtyřech shakespearovských inscenacích – v Hamletovi byl Hercem a Hrobníkem, v komedii Mnoho povyku pro nic Antoniem a v Komedii omylů Doktorem Skřipcem. Jeho poslední rolí v Národním divadle byl Kněz ve Večeru tříkrálovém.

Za herecké výkony ve snímcích Knoflíkáři režiséra Petra Zelenky a Pelíšky Jana Hřebejka obdržel v letech 1998 a 2000 Českého lva.

Výjimečné postavení mezi celou řadou jeho ocenění má medaile Za zásluhy 1. stupně, kterou Kodet převzal z rukou prezidenta ČR Václava Klause v roce 2003 za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.