Český lev 2008 - Petr Zelenka - Praha, Velký sál Lucerny (7. března 2009)

Český lev 2008 - Petr Zelenka - Praha, Velký sál Lucerny (7. března 2009) | foto: iDNES.cz

Petr Zelenka cítil potřebu napsat moralitu. Film z ní nebude

  • 0
Českou premiéru hry Petra Zelenky Očištění chystá na pátek Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Jde o moderní variaci na Zločin a trest, hra je rámovaná násilím na malém chlapci a otázkou, zda je možné se od takového zločinu očistit.
Zelenka ji napsal původně pro divadlo v polském Krakově, v češtině ji viděl poprvé minulý týden. V Jihočeském divadle jeho drama inscenuje režisér Martin Glaser.

Moralita pro 21. století

Jiří Šesták zde hraje průměrného spisovatele, který se dopustí zločinu a místo toho, aby se šel udat na policii, přizná se před celým národem v televizním pořadu Očištění.

"Hledal jsem něco, co vyburcuje společnost, co ještě otřese člověkem, a vyšla mi z toho vražda a znásilnění dítěte. Cítil jsem potřebu napsat moralitu pro tohle století, je dobré ukázat, že v dnešním zdánlivě všemocném světě nemůžeme všechno," vysvětluje Zelenka.

Glaser s Šestákem se podíleli i na loňském uvedení Havlova Odcházení v Českých Budějovicích, Glaser režíroval a Šesták ztvárnil kancléře Riegra. "Moralita divadlo pronásleduje od dob středověku. Všeobecně jsou to hry o tom, co se stane, když udělám něco, co nemám," vysvětluje Glaser.

Ze Zelenkových her se obvykle stávají filmy, připomeňme Příběhy obyčejného šílenství nebo Karamazovy, v tomhle případě však autor o zfilmování zatím neuvažuje. "Děj hry je pro film až příliš závažný," vysvětluje.

V dubnu by mělo Očištění hostovat na Nové scéně Národního divadla. Zelenkovy hry se tak dočká i pražské publikum.

Očištění zahajuje letošní projekt nazvaný Český rok. V jeho rámci bude v Jihočeském divadle následovat Vajgl Jana Jirků a v režii Iva Krobota divadlo zakončí sezonu hrou Komunismus.